Elsüllyedt hajó, cápapánik, romlott étel három hétig és csótányok – Hajóstoppal a Földkörül

Rovat

Megosztás

Wynne-Hughes Veronika 14 hónapja indult útnak, hogy meghódítsa a világot hajóstoppal. Nehéz vállalkozásnak tűnhet, de aki gyermekkora óta a hajók szerelmese, az otthonosabban érzi magát a tengeren, mint a szárazföldön. Azt, hogy milyen kalandokon és élményeken ment keresztül Veronika, az Inforádió Világszám című műsorából tudhattuk meg, Dr. Kiss Róbert Richard műsorvezetésével.

Azt hittem újságíróként már sok abszurd helyzetet átéltem, de a Veronikával készített interjú világossá tette számomra, hogy azokat még lehet überelni. A Szent János Kórház felé vettem az irányt, azon belül a traumatológiai osztálya felé, hogy találkozhassam Veronikával. Megérkezésem előtt volt a műtéte. Kivettek egy fém darabot a lábából. A lábai felpolcolva, bekötve, miközben egy csövön keresztül csurgott a vére egy tasakba. Épp uzsonnaidő volt a korházban. A két szobatársa közül az egyiknek mindig volt mit mesélnie, nem is annyira boldog életéről. Mindenesetre, abban biztos voltam, hogy Veronika rendkívül kitartó nő. Nem csak a hajóstoppolás miatt, de azért is,  mert rögtön a műtéte után bevállalta az interjút. Szóval leültem az ágya mellé egy kis székre, megvártam míg elfogyasztja az uzsonnáját, majd kezdhettük is a felvételt.

„A rozsdátlanítás állandó napirenden van. Bevásárolni, főzni, a vitorlázásban segíteni, van benne csiszolás, lakkozás, hajós boltokba járkálás, takarítás és szerelés. Már flexet is fogtam a kezemben. Azt már tovább nem vállalom, mert ott azért erős csukló kell, hogy ne rángjon meg a gép a kezemben.”

– mesélt Veronika arról, hogy milyen munkákat vállal a hajókon ellátásért cserébe. Tehát fizetést nem kap, viszont utazhat, világot láthat, és új földrészeket ismerhet meg.

https://www.youtube.com/watch?v=btV3FFtVuZQ

A világutazó célja, öt év alatt megkerülni a Földet, mindezt hajótoppal. Elmondása szerint nem nehéz hajót találni. A mólókat járja egy kis kártyával, amelyre felírta eddigi hajós tapasztalatait, majd felkéredzkedik a fedélzetekre, hátha akard olyan kapitány, akinek épp ingyen legénységre van szüksége.

„A hallgatóknak üzenem, hogy nem szükséges ehhez tapasztalat. Könnyű ilyen hajókat találni. Rengetegen utaznak hajóstoppal. Érdemes figyelni honnét indulnak ralik.”

– üzente a hallgatóknak Veronika.

Mindennap kézzel mosnak a hajókon, a tengervízben fürdik és abban mossa a haját, de még az áramhasználattal is takarékosabban kell bánni.

„A második hajóm, amelyen a legtöbbet voltam, konkrétan elsüllyedt alattunk. Segélykérésünk volt, de körülbelül hét óra késéssel érkezett meg hozzánk a segítség, az olaszoktól.”

– mondta Veronika, akiről kapitányai állítják, hogy nagyon lazán, ugyanakkor racionálisan kezeli a veszélyhelyzeteket.

DCIM100GOPROGOPR1404.
TRANSATLATIC ON CALYPSO (COLLAPSO) FEBRUARY 7, 2015

 

„Nagyon jó túrák vannak. Korábban egy barlangnak a kráterébe is belemásztam. Martinique szigetén van az egyik leghíresebb vulkán, amely 30 ezer embert temetett maga alá, és amit csak egy fogoly élt túl a cellájában.”

– mesélt Vera negatív és pozitív élményeiről.

„Az egyik hajótulajdonosom nem közölte velem, hogy csótányok vannak a hajón. Megdöbbentő volt arra ébredni, hogy az éjszaka közepén egy csótány mászik az arcomon. Előfordult már az is, hogy miközben a tengerben úsztam, a víz felszínének tetején megpillantottam egy háromszög alakú, szürke uszonyt. Sose derült ki, hogy az egy cápa volt-e vagy sem, mindenesetre én nagyon gyorsan elúsztam onnét.”

– osztotta meg velem legmegdöbbentőbb élményeit Vera.

DCIM100GOPROGOPR1482.

CARRIACOUR /GRD/ JULY 22, 2015

Az Atlanti-óceánon szintén nagyon kalandos útjuk volt, miután áram nélkül kellett tovább haladniuk. A hűtőjük leállt, villanyuk nem volt és a robot pilótájuk sem működött.

„Romlott ételt ettünk három hétig. A hűtőben a hús volt az egyik legproblémásabb, de szerencsére az egyik legénységi tag szakács volt, így mindig előre lefőzte a húsokat, majd újrafőzte azokat, hogy ne romoljon annyira meg. Meg hát kormányozni kellett a hajókereket kézzel, amit ma már nem nagyon csinálnak. Négy órás váltásokban vezettük a hajót. Pozitív része is volt az útnak, amikor két teljes napig, két bálna is kísérte utunkat.”

– mondta Veronika, aki egyébként leginkább az utazás miatt csinálja ezt az egészet. Korábban pszichológusként dolgozott, most viszont egy egészen új életformát ismer meg.

„Előfordult olyan hónap, amikor összesen csak 16 eurót költöttem. Érdekes tapasztalat, hogy nincs szükségem pénzre. Van hol aludnom, van mit ennem. Dezodorra, szappanra és fogkrémre költök leginkább.”

– folytatta beszámolóját Veronika, aki egészen hét éves koráig élt hajón, így nem csoda, ha otthon érzi magát a fedélzeten. Nem kiábrándultságból, vagy dühből ment el. Egyszerűen szeretne utazni. Az sem kizárt, hogy valamikor visszatér a pszichológiai szakmához, hiszen mindig szívesen jön haza és a hivatását is szereti.

DCIM100GOPROGOPR2087.
GUADELOUPE /GLP/ FEBRUARY 21, 2015

 

„Néhány olyan szigeten, ahol nagyon szegényesen élnek, minden fehér embert úgy látnak, mint egy két lábon járó pénzeszsákot. Emiatt nem mindig kellemes a fogadtatás, mert olyan szolgáltatásokat próbálnak rám erőltetni, amikre nem is biztos, hogy szükségem van. Persze vannak kivételek. A legveszélyesebbek talán a kalózok. Igazából lehet tudni, hogy körülbelül merre vannak kalózok, így el lehet őket kerülni. Én még nem találkoztam velük, ha találkoztam volna, lehet már nem élnék, de ismerek néhány embert, akinek már voltak élményei a kalózokkal. Meglőtték, megverték, kirabolták őket.”

– mesélt Veronika a nyíltenger viszontagságairól.

Az öt év a Föld körbeutazására reálisnak tűnhet. Novembertől tovább fojtatja útját Vera, de mindezek előtt tovább tervezgeti rekordkísérletét, amelyről még nekem sem mondott sok mindent, hiszen ez még titok.

„Ez egy magyar rekordkísérlet lenne, senki ezt még nem csinálta meg előttem, amit tervezek. Nagyon extrém körülmények között történne és nincs köze a vitorlázáshoz.”

– árulta el nekem Veronika, majd hozzátette, hogyha ehhez előbb tudna szponzorokat találni, akkor addig a hajóstoppolást szüneteltetné kicsit, majd a rekordkísérlet után folytatná csak útján, hiszen az sokkal nagyobb tervnek bizonyul.

https://www.youtube.com/watch?t=280&v=uOjmax–Sz8

Wynne-Hughes Veronika utazását itt tudjátok követni:  https://hitchhikingthe7seas.wordpress.com/

 

Hallgasd Te is az Inforádió Világszám műsorát a 88,1 MHz-es frekvencián péntek este 19:00 órától és szombat reggel 10 órától, Dr. Kiss Róbert Richard műsorvezetésével!

Fotók: https://hitchhikingthe7seas.wordpress.com/https://www.youtube.com/channel/UCoZbSGfruroacbb7BlqdMLQ/videos

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta