Kompetenciateszthez kötnék, ki mehet gimnáziumba?!

Rovat

Megosztás

A Magyar Nemzet információi szerint kompetenciatesztet kellene kitölteniük azoknak az általános iskolás diákoknak, akik középfokú oktatási intézményekbe jelentkeznek.

Az oktatáspolitikusok szerint sok és jól képzett szakmunkásra van szüksége a munkaerőpiacnak.  A Magyar Nemzet birtokába került koncepció szerint vonzóvá kell tenni a szakképzést a diákok számára, és minőségi oktatást kell biztosítani középfokú, szakmát adó intézményekben.

A mostani rendszer szerint már 2,5 -es átlaggal is be lehet jutni gimnáziumba, csakhogy ezen a szinten nem várható az, hogy a diákok később a felsőoktatási rendszerbe lépjenek. A tervezet szerint, aki rossz tanulmányi eredményt ér el az alapfokú oktatásban, az gimnáziumi tanulóként sem fog ennél sokkal jobban teljesíteni. Így ezeknek a tanulóknak nincsen esélyük arra, hogy felsőfokon szerezzenek szakképesítést. Problémássá válik az elhelyezkedésük is, mivel középfokon sem szereznek szakmát.

A kormány szerint olyan intézkedésekre van szükség, hogy a többség a középfokú szakképzési rendszerbe kerüljön az általános iskola elvégzését követően. A tervezetben szerepelnek konkrét intézkedések is. Pályaorientációs tanácsadással egybekötött képesség- és tudásmérés jelenne meg az általános iskolákban a hetedik évfolyam végén. Amennyiben bevezetésre kerül a kilenc évfolyamos alapfokú oktatás, akkor a nyolcadik év végén lennének a szintfelmérő vizsgák. Attól függően, hogy egy diák hogyan teljesít ezeken a méréseken, kerülne be valamelyik középiskola-típusba.

Kompetenciateszt
Szerinted, aki általánosban rosszul teljesít, az később sem fog jobban?

Fénykép: eduline.hu

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,178RajongóLike
177,760KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta