A könnyűzene része a magyar kultúrának

Rovat

Megosztás

Az NKA Hangfoglaló Program (korábban Cseh Tamás Program) könnyűzenei ünnepét idén, a járványhelyzetre tekintettel online, élőben láthattuk. A szokásokhoz híven, nemcsak fellépőket hallhattunk, hanem köszöntőket is, amik a könnyűzene mai jelentőségét és elfogadottságának kérdését boncolgatták. Lássuk, milyen eredménnyel!

Horváth Gergely, az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program Kollégiumának tagja, a  Klasszik Rádió szerkesztője köszöntőjét Kölcsey himnuszára, a magyar kultúra napját meghatározó alkotásra emlékezve kezdte el. A himnuszt a dal általi közösségteremtés legmagasabb formájának nevezte.

Gondolatmenetében levezette, hogy a himnusz a líra műfajához tartozik, a líra pedig eredetileg húros hangszer volt, a hangunkkal érzelmeinket fejezzük ki, a szavaknak is van dallama és ritumusa, legősibb kifejezési módunk az éneklés.

Szerinte akarnunk és mernünk kell felvállalni a magyar könnyűzenét, ami elidegeníthetetlen része kellene, hogy legyen a magyar kultúrának.

A könnyűzene elismertségben és megbecsülésben nem része a kultúrának – miért ne lenne kultúra a dal, ha könnyű is? – tette fel a kérdést, amit később Gryllus Dániel egyértelműen meg is válaszolt.

 

Gryllus Dániel, Kossuth-díjas zeneszerző, a Kaláka együttes tagja, a program utolsó megszólalója mondta ki a legfontosabbat, mégpedig azt, hogy minden, ami érték egyben a kultúránk részét is képezi, így nem lehet kérdés, hogy a magyar könnyűzene a magyar kultúra része-e vagy sem, mert egyértelműen az.

A könnyűzene mindenképp a kultúránk része, ahogy nincs komoly és könnyű irodalom se.

 

A hetedik évad rendezvényén beszédet mondott még Kedves Péter dalszerző, a Hangfoglaló Program korábbi támogatottja, a Belau együttes tagja, aki azt emelte ki, hogy a kezdés sok esetben nehéz tud lenni, ezért jó, ha van külső segítség, ez pedig sokaknak a Hangfoglaló Program.

Szerinte a zenével gondolatokat lehet átadni, a könnyűzene alkalmas arra, hogy elmondja, kik vagyunk, miről mit gondolunk. A könnyűzene létfontosságú és megkerülhetetlen tényezője az életünknek

A Hangfoglaló Program Induló Előadói Alprogramjának idei és korábbi támogatottjainak fellépéséről a könnyűzene ünnepén korábban ITT írtunk.

Képek: Facebook

A cikk a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,167RajongóLike
177,760KövetőKövess be
137,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta