A koronavírus tönkretette az egyéjszakás kalandokat?

Rovat

Megosztás

Többször elhangzott már, hogy a koronavírus miatt kerülni kell a fizikai kontaktust és szociális távolságtartást kell alkalmazni. De mi a helyzet az egyéjszakás kalandokkal? Egyáltalán mennyire jellemző ez? Sokan vagy kevesen próbáltátok már? Mivel járhat, és a koronavírusnak milyen hatásai vannak rá? 

Először is fontos tisztázni, mit értünk egyéjszakás kaland alatt! Gondoltátok volna, hogy eredetileg a homoszexuálisok rövid – pár órás, vagy egy hétvégét érintő – együttléteiből indult a fogalom?

Az egyéjszakás kaland ma már olyan szexuális együttlétet jelent, ami csak arra az egy éjszakára szól a két személy között, párkapcsolati célok nélkül. Valakinek bejön, valaki ódzkodik tőle, de tagadhatatlan tény, hogy létezik.

Egy 2010-es amerikai kutatás szerint a 7-12. évfolyamosok 28%-a próbálta már az egyéjszakás kalandot.  Az okok nagyon változatosak lehetnek: kíváncsiság, menőzés, esetleg egy kapcsolat lezárásához keresett vigasz.

Mi a helyzet a következményekkel?

Anne Campbell, angol pszichológus kutatásában azt találta, hogy a lányok többsége megbánja az egyéjszakás kalandját, olcsónak és könnyen kaphatónak érzik magukat utána. Egy 2016-os
tanulmány is hasonlóra jutott: azok a lányok, akik túl voltak az egyéjszakás kalandon, sokan utána mentális problémákkal küzdöttek. Más kutatások szerint pedig akár a későbbi romantikus kapcsolatok kialakításában is negatív hatása lehet.

Titeket közvetlenül megkérdezve az a tapasztalat, hogy néhányan kiemelitek az egyéjszakás kaland pozitívumát, pl. a kötöttségek nélküliséget, az izgalmat, mások szerint viszont jobb a
tartós kapcsolat, ami biztonságérzetet ad és ott mindkét fél tudja, mi a jó a másiknak. Többen úgy gondoljátok, hogy azért nincs értelme, mert nem vezet sehova, valakit viszont pont ez fog meg, hogy kötöttségek nélküli együttlétről van szó. További véleményeket ITT találtok.

Milyen hatása van a koronavírusnak az egyéjszakás kalandokra?

A fizikai távolság erre is érvényes

Nyilvánvalóan úgy tartható a fizikai távolság, ha ténylegesen nem közeledtek senkihez, semmilyen szándékkal. Amíg a vírus tart, valószínűleg más érintkezésekhez hasonlóan minimalizálódnak az egyéjszakás kalandok, hiszen nem tudtok találkozni, ismerkedni egymással, így annak is kicsi az esélye, hogy végül közös estétek legyen.

Nagyobb kontroll a szülők részéről

Ha eddig suli után fellopóztatok a pasitokkal, csajotokkal, hogy kicsit kettesben legyetek, most ezt szinte lehetetlen megvalósítani. Sok szülő otthon van, otthonról dolgozik, így nagyobb figyelem is irányul arra, hogy mivel töltitek az időtöket. Ez mindenki másra is igaz, szóval ebből a szempontból biztosan lőttek az egyéjszakás kalandoknak.

Óvatosabb mindenki

Azt is figyelembe kell venni, hogy a vírus miatt most mindenki óvatosabb, tartózkodóbb. Az, hogy hosszú távon az ismerkedési szokásokra hogy fog hatni ez a mostani időszak, az
megjósolhatatlan, de annyi biztos: az óvatosság valószínűleg megmarad, és többen inkább a biztos kapcsolatot fogják választani az egyéjszakás kalandok helyett.

Nemcsak a koronavírus kerülhető el

Ha a koronavírus miatt az egyéjszakás kalandok megszűnnek, az nem csupán a koronavírus-helyzet miatt fontos. Az egyéjszakás kalandokkal ugyanis nemcsak a lelketek sérülhet, ahogy
a fenti tapasztalatok is írják, hanem fizikai veszélynek is kitehetitek magatokat, hiszen a megfelelő védekezés hiányában nemi betegségeket kaphattok el.

A döntés rajtatok áll

Koronavírus ide vagy oda, a végső döntés rajtatok áll az egyéjszakás kalandokat illetően. Érdemes mérlegelni a lehetséges pozitív és negatív hatásokat, és ezek alapján eldönteni, hogy
a személyiségetekhez vajon való-e egy ilyen kaland vagy nem.

Források: Sonenschein, 1968;  Fortunato, Young, Boyd, and Fons 2010;  Fielder &amp, Carey, 2010a;

A koronavírus tönkretette az egyéjszakás kalandokat?
Nektek volt már részetek egyéjszakás kalandban?

Dóri

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a 200. részbe!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta