A Kossuth Rádióban járt a Középsuli.hu

Rovat

Megosztás

Előző cikkünkben írtunk a zöld esküvőről, mely egyre nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban is. A green wedding nem ugyanaz, mint az öko vagy bio esküvő, tehát nem csak energiatakarékos izzókat használunk, vagy nem csak szelektíven gyűjtjük a hulladékot az esküvő után. A zöld esküvő ennél többet jelent. 

A Kossuth Rádió Napközben című műsorában a zöld esküvő volt az egyik fő téma. Mivel a Középsuli.hu már írt e témában egy cikket, a cikk íróját, Kovács Robertinát, a Pszichológia és Környezetvédelmi rovat vezetőjét hívták meg a műsorba. Banner Géza és Tina arról beszélgettek, hogyan lehet egy esküvő zöld, illetve hogyan kell elképzelni egy ilyen környezettudatos eseményt.

A zöld esküvőt jellemzi a környezettudatos szemléletmód, mely kialakítását nem lehet elég korán elkezdeni, már a gyermek szocializációjának folyamatába is be kell építeni. A környezettudatos nevelés nyilván nem lehet teljes mértékben a Középsuli.hu feladata, de igyekszünk tenni azért, hogy a fiatalok minél többet tudjanak meg róla, minél gyakrabban olvassanak a témában.

11180070_10202666072292646_1843927781_n (1)

Egy zöld esküvő igen összetett. Ha a menyasszony kölcsönzött ruhában szeretne pompázni, érdemes figyelembe vennie azt a tényt, hogy az még nem jelenti feltétlenül azt, hogy ez környezettudatos magatartás. Miért? A kölcsönzött esküvői ruhák tisztításakor temérdek vegyszert használnak fel, mely szennyezi a környezetünket. Érdemes fiatal divattervezőket megkérni arra, hogy tervezzék meg az esküvői ruhát, de oly módon, hogy az akár a későbbiekben is hordható legyen.

– mesélte Kovács Robertina.

A műsorban nyilatkozott még Sternóczky Balázs, a “Zöld Szálloda” címet elnyert Hotel Azúr marketing és értékesítési igazgatója, aki bepillantást engedett nyerni, hogy milyen is egy zöld szálloda.

Fontos a nagy kiszerelésű ételek vásárlása, és az, hogy minél kevesebb csomagolóanyag felhasználásával történjen az ellátás. A dekorációnál ajánlatos még arra figyelni, hogy újrahasznosított papíráruból készüljön a dekorációs anyag, és nem élő, hanem vágott virágot használjunk a díszítés során. A Hotel Azúr törekszik arra, hogy a helyi gazdáktól szerezzék be a szükséges alapanyagokat.

-tudhattuk meg Sternócky Balázstól.

A vendégséget is bevonhatjuk abba, hogy az ünnepélyen beszálljanak az étkeztetésbe. Megkérhetjük őket, hogy készítesenek főételt, salátát, süteményt, így mi is spórolunk, sőt ők is úgy érzik, hogy valamit hozzáadtak az esküvő szervezéséhez.

mondta el Haraszti Anikó, a Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársa.

Egy zöld esküvő sarkalatos jellemzője még a szociális érzékenység, mely a proszociális viselkedés egyik fajtája.  Szociálisan érzékenynek lenni annyit tesz, hogy empatikusak vagyunk a másikkal, figyelembe vesszük őt, nem fosztjuk meg a választás lehetőségétől és előrelátóan gondolkodunk, mely gondolkodásmód a zöld esküvő esetében azt is jelenti, hogy úgy próbáljuk meg kielégíteni szükségleteinket, hogy nem fosztjuk meg a jövő generációját attól, hogy ők is kielégíthessék majd az ő szükségleteiket.

 

Foto: Kovács Robertina

 

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta