Ezt nézed:  / Hírek / Színes / Közönségtalálkozón számoltak be afrikai kalandjaikról a Középsulisok

Közönségtalálkozón számoltak be afrikai kalandjaikról a Középsulisok

Különleges közönségtalálkozót tartott a Középsuli a Holdudvar egykori épületében szombat délután. A szereplők afrikai kalandjaikról meséltek az egybegyűlteknek, sőt, akik jelen voltak a találkozón, még a a 63. részbe is betekinthettek, amit csak másnap, azaz vasárnap publikálunk a Középsuli YouTube csatornáján. 

Afrika egyes részein kész életveszély az iskolába való eljutás. A diákoknak több tíz kilométert kell gyalogolniuk, hogy eljussanak a suliba. Ha egyáltalán járhatnak, hiszen a felvehető létszám végleges, állami és alapítványi helyek alig vannak, a legtöbb családnak pedig nincs pénze kifizetni a tandíjat, hogy a gyermeke iskolába járhasson. Főleg úgy, hogy egy családban akár 6-8 gyerek is van.

A fiatalok utazásának egyik célja, hogy bemutassák magyar kortársaiknak, milyen tanulni olyan helyen, ahol a mindennapi élelem beszerzése is súlyos gondokat jelent.

“Teljesen átértékeltem eddigi életemet” – nyilatkozta Dominik, aki korábban azt gondolta, Budapest legkeményebb általános iskolájába járt, de ez szinte luxusnak tűnik számára az Ugandában átéltek után. Dominik a többiekkel együtt bejárta a sárból épített kunyhók világát, és látta, hogy örül egy gyermek annak, hogy a pocsolyából ihat. A fiatalok sokszor énekelve tanultak együtt a többiekkel, de még a közös matematikaóra sem maradt el. A padok zsúfolásig megteltek, és a helyi diákok kitörő örömmel fogadták a magyarokat.

Afrikában hatalmas kincs a focilabda, sajnos arra sem telik, hogy akár egy darab rúgható bőrt vegyenek az iskolák. Tudván, hogy az országban ennyire nagy ennek a sportnak a szeretete, a középsulisok focilabdákat is vittek a helyieknek a Magyar Afrika Társasággal karöltve.

Balogh Sándor

 

Balogh Sándor, a Magyar Afrika Társaság elnöke a rendezvényen elmondta: a hasonló vállalkozások a humanitárius célon túl sikeresen hozzák közelebb egymáshoz két ország kultúráját.

Uganda egyes területein gyakori, hogy 10.000 emberre jut egy orvos, ezért is volt hatalmas segítség az embereknek a magyar önkéntes orvosok munkája. A szereplők az ő munkájukat is segítették, népszerűsítették. Errefelé még gyakori a malária, rengeteg a trópusi betegség, de az is előfordult, hogy olyan gyermeket hozott a magyar orvosokhoz az anyja, akit forró olajjal leöntöttek, majd utána cukrot szórtak rá, mert azt hitték, ez segít. A magyar diákok a várakozó gyermekekkel foglalkoztak, tanítgatták őket, de még a szemüvegosztásba is beszálltak.

Bendét és Julit afrikai tűzhangya csípte meg az egyik este. A Középsuli filmsorozat Melcsi tanárnőjének egy jól megtermett víziló elől kellett menekülnie, a hatalmas állat ugyanis borjával együtt a sátrak közelébe sétált. A csapatból két embert is megcsípett a cecelégy, amely az álomkórt és az agyhártyagyulladást is terjesztheti. Szerencsére Ugandában ritka a fertőzés.

Két fiataltól is ellopták a mobiltelefont, az egyik tolvajt kiadós üldözés után sikerült elcsípniük. Érdekes, hogy míg a fővárosban gyakori az ilyen jellegű bűnözés, vidéken még az elhagyott táskát is a diákok után vitték a helybeliek.

Barbit az egyik helyi férfi nézte ki magának, két disznóért akarta megvásárolni.

Ha kíváncsiak vagytok, milyen kalandokat éltek még át a középsulisok, semmiképp ne hagyjátok ki a 63. részt! Addig is nézzétek meg az előzetesét!

Az eseményt megédesítette Zsófi kedves szavai és tortája, melyet édesanyjának adott át, aki a közönségtalálkozó napján ünnepelte születésnapját. Igazán megható pillanat volt, ahogy a jelenlévők felköszöntötték a meglepődött anyukát.

Innen is boldog születésnapot kívánunk neki! 🙂

 

Foto: Bocskay Zsolt

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share