Ezt nézed:  / Hírek / Környezetvédelem / Ez a vécé nem használ vizet, és még energiát is termel

Ez a vécé nem használ vizet, és még energiát is termel

Az ENSZ felmérései szerint jelenleg körülbelül két és fél milliárd embernek nincs hozzáférése tiszta vécéhez. Ez óriási problémát jelent az olyan régiókban, mint például Afrika déli részei. Itt 2000 óta 10 millió öt év alatti gyerek halt meg a megfelelő higiéniával rendelkező vécék hiánya miatt.

Ezt a problémát orvosolná a Nano Membrán Vécé projekt, melynek lényege, hogy olyan helyeken is könnyen bevezethető, ahol esetleg nincs megfelelő vízellátás.

A szerkezet lényege, hogy a folyadékokat egy speciális eljárással újra relatíve tiszta vízzé alakítja, melyet később aztán felhasználhatunk öntözésre vagy akár takarításra. A szilárd anyagokat pedig hamuvá égeti, ezt pedig energiatermelésre használja fel. Bár ez a része még nincs tökéletesen kidolgozva, a tervek szerint az így nyert árammal kisebb elektronikai eszközöket lehet majd tölteni.

Ghána lesz valószínűleg az első ország, ahol kipróbálják majd a prototípust, ha pedig minden a terv szerint megy, akkor hamar az egész világon elterjedhet.

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share