A közösségi oldalak csak rombolják a kapcsolatokat?

Rovat

Megosztás

Ahogy a nevükből is látszik, a közösségi oldalak arra valók, hogy könnyebben tartsuk egymással a kapcsolatot, és az online felületen lévő közösségünkben aktívak legyünk. De ez nem jelenti azt, hogy ott is éljünk, igaz? Valóban olyan jók ezek az oldalak? 

Egy 30 év körüli ismerősömmel beszélgettem egy jót ezzel kapcsolatban, és mivel az ő generációjának nem volt Facebookja, sem Instagramja vagy Snapchatje a gimiben, érdekes dolgokat tudtunk a felszínre hozni.

Abban mindketten egyetértettünk, hogy a világot nem lehet visszafordítani, nyilván nem fogunk leszállni a netről, újra leveleket küldeni és a vonalas telefon mellett gubbasztva várni a nagy szerelmünk hívását. De akkor mégis mi a baj ezzel a felgyorsult világgal, melynek szervez részét képezi a közösségi média? Ahogy az előző mondatban is benne van, a gyorsaság. Régen, ha elkérted egy lány számát, akkor végigizgultad a hazautat, gondolkodtál, vajon mikor lesz a telefonja közelében, és ez az egész egy nagyon izgalmas folyamat volt, amit félig meddig “a sors irányított”.

De ezáltal sokkal jobban megbecsült volt egy-egy kapcsolatban az együtt töltött idő, a jó kis beszélgetések. Ma pedig mi történik? Nem kéred el a számát, inkább megkeresed Facebookon, lájkolsz egy-két cuccot, esetleg ráírsz és elhívod randira. Randi előtt folyamatosan megy a messengerezés, snapchatelés. Eközben pedig már elkezdesz kialakítani egy képet a másik emberről, és ha találkoztok, néha nem azt kapjátok, amit vártok. Biztos ismered azt a szitut, vagy hallottál olyanról, hogy órákig dumált egy pár neten keresztül, de amikor végre találkoztak, akkor minden kínosnak tűnt és mintha nem is értenék, hogy hogy tudtak a másikkal órákig beszélni a világ összes dolgáról. Ne érts félre, nem akarom a közösségi oldalakat mumusnak kikiáltani, én is már találtam meg ovis ismerősömet a neten, vagy rég nem látott baráttal vettem újra fel a kapcsolatot, és szuper, hogy megint sokat beszélünk.

Rengeteg pozitív oldala is van ezeknek az oldalaknak. Én csak annyit tanácsolnék, hogy figyeljetek oda, hogy ne felületesedjenek el a kapcsolataitok. Ne egy kósza lájk legyen a jele, hogy jóban vagytok valakivel. A “való világban” megélt élmények teszik az életet izgalmassá és emlékezetessé, nem pedig a neten történő dolgok. Ezért használd a közösségi médiát könnyítő eszközként, ennek a célnak a megvalósításáért, ha így állsz a dolgokhoz, már nem lesz para, ha nem 50-en, hanem csak 15-en lájkolják a fotódat és nem lesz létfontosságú, hogy becsekkolj bárhonnan, ahol vagy, hogy mások lássák. A lényeg, hogy te jól érezd magad, és sok szuper élményt szerezz.

Fotó: userlike.com
Fotó: userlike.com

Rossz a közösségi média?
Szerinted jobb volt közösségi média nélkül?

Borítókép: marieclaire.com

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,176RajongóLike
177,760KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta