Ezt nézed:  / Suli / A krokodilpszichológustól az élő célpontig – Extrém szakmák

A krokodilpszichológustól az élő célpontig – Extrém szakmák

Bár a többség valamiféle széles körben ismert szakmát választ magának, akadnak olyanok, akik egy ritka, nemritkán életveszélyes hivatásban mélyednek el. Cikkünkben a legextrémebb foglalkozásokból mazsolázgattunk. 

Alighanem elsőre sokak számára álommunkának tűnhet a vízicsúszda-tesztelés, hiszen míg a többség csinos összeget fizet egy siklásért, addig az ezt az állást betöltők épp azért kapják a díjazásuk, hogy csússzanak egyet. Azonban, nem szabad elfelejteni, hogy mindig benne van a pakliban, hogy egy rosszul, vagy egyszerűen csak nem kellő körültekintéssel megépített konstrukció balesetveszélyes, így ez a munkakör több bátorságot igényel annál, mint ahogy azt hinnénk.

waco-slide-03

Míg sokan az első mennydörgéstől összerezzennek, a viharvadászok számára a kellemetlen, ijesztő és fülbántó zaj a pénz hangja. Az időjárási adatokat gyűjtő bátor kutatók ugyanis azzal keresik a kenyerüket, hogy a leghevesebben dúló hurrikánokat elemzik ki a műszereikkel, amiért ugyan csinos összeg üti a markukat, de a terepen töltött idő minden perce során halálos veszedelemnek teszik ki magukat.

A füstugrók élete sem csak játék is mese, mivel ezek a különlegesen képzett szakemberek a legnagyobb erdőtüzekbe vetik bele magukat, hogy még csírájában elfojtsák a katasztrófát. Megeshet azonban, hogy a dolgok balul ütnek ki, ezért mindegyiküket úgy trenírozzák, hogy akár három napot is kibírjanak a körülöttük égő erdőben.

smokejumpers3

Bár elsőre könnyen csak egy viccnek hihetnénk, a krokodilpszichológusé egy nagyon is létező szakma. Az ezt a mesterséget űzők azzal töltik a mindennapjaikat, hogy a gyilkos hüllők viselkedését vizsgálják és minél többet megpróbálnak megtudni arról, hogy miképpen is jár az emberrel könnyedén végző ragadozók agresszív agya.

Felsorolásunkat a szórakoztatóipar legmerészebb tagjai, az élő célpontok zárják. A többnyire késdobálók asszisztenseiként foglalkoztatott, bátor és vakmerő férfiak és nők világában a kötélidegek elengedhetetlenek, hiszen estéről estére éles pengéket hajítanak feléjük, és mivel nemritkán le vannak kötözve, csak abban reménykedhetnek, hogy partnerük biztos kézzel végzi a feladatát.

 

Írta:G.L.

Foto: http://www.telegraph.co.uk, http://www.hfalls.com, http://caesarom.com