Ezt nézed:  / Divat/Életmód / Különleges karácsonyi szokások!

Különleges karácsonyi szokások!

Sok ország van, ahol máshogyan ünneplik a karácsonyt mint nálunk.Lessünk be néhány nép szokásaiba együtt! 

Ausztrália

A karácsony Ausztráliában igencsak forró, ezért a 30 fokos hőségben kötött sál és vastag zokni helyett inkább rövidnadrág és pamutpóló kerül a karácsonyfa alá. Van olyan település, ahol a Mikulás szörfön érkezik, sokan ugyanis a tengerparton töltik a karácsonyt, aminek a gyerekek örülnek a legjobban. Az ausztrál hagyományok szerint a Mikulás szánját 8 kenguru húzza. Ausztráliában karácsony este pulykavacsora kerül az ünnepi asztalra sonkával és malacsülttel, desszertként pedig az angolszász hagyománynak megfelelően flambírozott karácsonyi szilvapudingot tálalnak.

Portugália

Portugáliában a britekhez hasonlóan karácsonykor cipők kerülnek a kandallók mellé, hogy a kéményen keresztül érkező O Pai Natal (a Mikulás) titokban beletehesse az ajándékokat. Náluk van Télapó és Karácsonyapó is. Az ottani gyerekek karácsony első napján reggel nézhetik s bonthatják csak ki az ajándékaikat. Szenteste az ünnepi vacsora szokás szerint minden családnál sózott szárított tőkehalhalból és burgonyából áll. A karácsony itt hivatalosan egy napig tart.

Norvégia

Karácsony éjszakáján Norvégiában az összes seprűt elrejtik, mivel a hiedelem szerint ilyenkor a boszorkányok és a gonosz szellemek előjönnek, és ellopják a takarítóeszközöket egy kis repülésre.  Itt nem a Jézuska, hanem a Julenissen viszi az ajándékokat a jó gyerekeknek 24-én este. A hagyományok közé tartozik a karácsonyfa körül való körözés. Először egy ember körbejárja a fát, felvesz egy ajándékot, melyet odaad a címzettnek. Mindenki nézi, ahogy kibontja és örül a meglepetésnek. Ezt követően valaki más is körbejár, felvesz egy ajándékot, és így tovább, amíg tart az ajándék-készlet. Az ünnepi vacsora itt hagyományosan legtöbbször sertéssült mártással, fehér karácsonyi kolbász, a “lutefisk”-nek és “pinnekjøtt”-nak nevezett norvég karácsonyi vacsora, de lehet hal, füstölt báránysült, liba vagy a helyi szokásoknak megfelelően rénszarvas. Az általános karácsonyi ital a Glogg ( ami fűszeres forralt bor). A desszert legtöbbször rizskrém vagy karamellpuding.

Különleges karácsonyi szokások!
Nektek van a családotokban valami különleges karácsonyi szokás?

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share