Különleges lemezzel és hozzákészült kisfilmmel búcsúzik iamyank

Rovat

Megosztás

Iamyank az egyik legfiatalabb hazai producer, aki egyben a legsikeresebbek közé is tartozik, mégsem tombolnak több ezren a bulijain.

Az ok pedig nagyon egyszerű: iamyank ugyanis miután rájött, hogy Tieston kívül is van élet az elektronikus zenében, tudatosan kívül helyezte magát az aktuális zenei trendeken. Ezzel megkockáztatta, hogy ne legyen közönségkedvenc – nem lett – de közben megadta az esélyt annak is, hogy egy olyan egyedi, kísérletező és különleges zenei világot teremtsen, amiben még jól is érezheti magát – ez megtörtént.

A nagy dubstep hullám után rövid ideig úgy tűnt, a glitch hop lesz az új sztár a zenei berkekben. Ebbe a stílusba szállt bele iamyank is, de aztán hamar kiderült, hogy ennek a zenének nincs komoly jövője. A dalkészítéshez ekkor még klubzenei mentalitással álló producer 2011-ben úgy döntött, komolyabban veszi a zenecsinálást: beiratkozott a budapesti imPro School producerképzésére, és első publikált száma a vizsgafeladata is lett egyben. Azóta pedig már oktatóként dolgozik az iskolában, ahol idén már kifejezetten népszerű együttesek tagjai is megfordulnak, hogy jobban megértsék a szoftveres zeneírás működését.

A haldokló glitch hopot és a védjegyévé vált maszkot félredobó producer aztán 25 éves korára eljutott oda, hogy otthagyta jól fizető polgári állását, és megteremtette műfajilag behatárolhatatlan zenei világát.

Az évek során a fiatal szerző több művésszel is dolgozott együtt, illetve társművészetekkel közös performanszokban is részt vett. Saját projektjein túl két nagylemeze jelent meg: 2015-ben és 2016-ban Lost Sounds és Hiraeth címmel.

Yank egyik úgy projektje, mely a napokban mutatkozott be, tulajdonképpen spontán született. Mikor ugyanis a producer megtudta, hogy az ikonikus váci Klavins Piano Manufaktúra – mely a világhírű zongorakészítő David Klavins műhelye – bezár, úgy érezte, muszáj elbúcsúznia a helytől, mégpedig maradandó formában.

Így született meg az Una Notte – Egy éjszaka – című album, amely egy belsőséges videós kollaborációval búcsúzik a manufaktúrától. A lemez egyfajta búcsúlevél, melyet átitat iamyank a csend és az Una Corda zongora iránt érzett gyermeki lelkesedése. Az anyag emellett azért is különleges még, mert ez az első alkalom, hogy a szerző szóló zongora-anyagot jelentet meg. Az Una Corda zongoráért egyébként a fanatikus vintage hangszergyűjtó Nils Frahm is rajong, sőt, az első prototípus az ő megrendelésére és közreműködésével készült.

Valószínűleg ahogyan Nils Frahmot komoly érzelem fűzte az Una Cordahoz, olyan mélyen érzett Yank is a műhely iránt: “Pont annyira ért sokként, mint az, amikor megtudtam annó, hogy ez a műhely itt van Magyarországon. Érthető módon erős kötődésem alakult ki az Una Cordával és magával a helyszínnel is. Reflexszerűen jelent meg bennem a gondolat, hogy még egy utolsó emléket szeretnék begyűjteni: egy csendes éjszakai session hang- és képfelvétele tökéletes búcsú lesz a helytől, és kellemes emlékként őrzi majd azt a teret.”

Az Una Notte egy éjszaka kreatív folyamatának naplója: az óvatosabb, ismerkedős részből az idő előrehaladtával elérkezünk a hajnali 3 órás állapothoz, ami ehhez mérten már sokkal absztraktabb, a kezdő és a végpont tehát nagyon széles skálán mozog. A lemeznél a koncepció annyi volt, hogy annyira keveset és annyira egyszerűen játsszon, amennyire csak lehetséges.

“Nem én vagyok a főszereplő, mégcsak nem is a hangszerek, hanem a tér maga, ami a szünetekben és a csendben tud igazán érvényesülni.” – teszi hozzá iamyank.

A félórás anyag különlegessége, hogy a zenéhez készült egy kisfilm is, melyet a hazai zenei élet egyik legismertebb koncertfotósa, Bátori ’Jim’ Gábor, azaz sinco jegyez.

“Jim baromi jól látja meg a helyzetben a pillanatot, amit egy normál szem nem is vesz észre. Tudtam, hogy ő lesz az az ember, akit ha eljön az alkalom, bedobhatok egy ilyen szituációba, és valahogy meg fogja találni a módját annak, hogy izgi legyen a végeredmény. Nekem emiatt könnyű volt, neki, azt hiszem, kevésbé.” – mesélte a producer.

Az Una Notte egyszerre egy búcsú és őszinte tiszteletadás. A végeredmény egy letisztult, csendes lemez, ehhez pedig egy négy fejezetből álló kisfilm társul, ami a teljes nyugalomból fordul át a szürreális képsorokba: többek közt azt is közvetlen közelről szemügyre vehetjük, hogy néz ki játék közben az Una Corda belülről.

A lemez április 2-án, a Bandcamp Friday-en debütált. Különlegesség, hogy a felvétel megvásárlásakor bónuszként kapunk egy pdf-et is egy levéllel iamyanktól, illetve egy linkkel, melyre kattintva két bónusztracket is meghallgathatunk, melyek amik a szabadfogású élő számokon túlmenően 50 perces, mesterségesen lassított zongorás tételek.

A producer egyébként legközelebb élőben április 17-én az OMC Live Session keretében hallgathatjuk online, ahol kiadatlan, egyszer megszólaló anyagot ad elő az iamyank Live Ensemble felállással. Mindezek mellett a producer elárulta azt is, hogy idénre még egy nagylemez megjelenését is várhatjuk tőle.

Főkép: sajtófotó/sinco

A cikk a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,839RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta