Ezt nézed:  / Divat/Életmód / Hírek / A kutyák kiszagolják, hogy ki fertőzött

A kutyák kiszagolják, hogy ki fertőzött

Katonai ebeket képeztek ki a kutatók a koronavírus kiszagolására. A kutyák magasan teljesítették az elvárásokat a minták felismerésénél – írja a Világszám.

A négylábúak újabb területen segíthetik az emberiséget, ezúttal a koronavírus elleni harcban nyújthatnak megoldást. Németországban a Bundeswehr nyolc ebe kapta azt a feladatot, hogy kiszagolják a SARS-CoV-2-vel fertőzött mintákat, ezzel is segítve a korai felismerést. A kutyáknál mindössze egy hétig tartott a kiképzés, az eredmény pedig lehengerlő:

94 százalékos pontossággal voltak képesek megkülönböztetni a fertőzött mintákat az egészségesektől.

Összesen 1012 mintát szagoltattak meg a katonakutyákkal, ebből 157-ről állapították meg helyesen, hogy pozitív, 792 esetben azt jelezték, hogy nem fertőzött, és csak 33 mintánál tévedtek.

A Hannoveri Állatorvostudományi Egyetem kutatásában a betegségek kiszagolására kiképzett ebek nagyobb hatékonysággal állapították meg a koronavírus jelenlétét a vizsgált mintákból, mint egyes tesztek. A biztató eredmény után a jövőben a repülőtereken, sporteseményeken és határátlépéseknél is bevethetik őket, és ezzel felgyorsíthatják a betegek kiszűrését és lelassíthatják a vírus terjedését.

A kutyákról több esetben bebizonyosodott, hogy jóval a betegség diagnosztizálása előtt képesek a rákos megbetegedések kiszagolására is, így feltehetőleg a tudomány más területein is bizonyíthatnak majd a jövőben, a modern technológiával kiegészülve.

 

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share