A legdurvább fogamzásgátló módszerek a múltból

Rovat

Megosztás

Ha manapság fogamzásgátlásról van szó, rengeteg lehetőségünk van: óvszer, pesszárium, gyógyszer, hogy csak a legnépszerűbbeket említsük. A biztonságos szex ugyanis nemcsak a nem kívánt terhességtől, hanem számos nemi úton terjedő betegségtől is megvéd. Ma már persze egyértelmű, hogy lekapod a drogéria polcáról a gumit vagy a patikustól kéred a jól megszokott tablettád, de évszázadokkal ezelőtt ez nem volt így.

Az nyilván nem meglepő, hogy régen sem pusztán a fajfenntartás érdekében szexeltek az emberek, az viszont már érdekes, hogy milyen módszerekhez folyamodtak a biztonságos közösülés érdekében.

Krokodilürülékből készült spermicid

Fotó: Natgeo

Igen, jól olvassátok! Ezt a „csodálatos” módszert az ókori egyiptomiak fejlesztették ki a gondtalan közösülés érdekében. A csodaszer elkészítése rendkívül egyszerű: végy egy adag krokodilkakit, keverd össze egy kis mézzel, majd az aktus előtt helyezd fel azt a hüvelyedbe és már mehet is a menet! A fogamzásgátló hatását minden bizonnyal azzal fejtette ki, hogy a kiszemelt hölgyet így már esze ágában sem volt senkinek sem megközelíteni.

Kovácsolóvíz

Fotó: depositphotos.com

Az ókori görög Szóranosz volt az a „zseni”, aki amellett, hogy olyan minden bizonnyal roppant hatásos fogamzásgátló módszerek használatára ösztönözte a nőket, mint az aktus utáni tüsszentés, guggolás vagy ugrálás, tanácsolta azt is a nőknek, hogy a közösülés után igyanak kovácsolóvizet. Ez az a mérgező folyadék, amely visszamarad azután, hogy a kovácsmester lehűti a fémet a vízben. A legmeglepőbb az, hogy ez a súlyos egészségügyi károkat – esetenként halált – okozó módszer egészen az első világháború végéig bevett metódus volt a nem kívánt terhesség megelőzésére.

Menyéthere talizmán

Fotó: femina.hu

Volt idő, mikor az emberek úgy hitték, a nem kívánt gyermek ellen már csak a varázslat segíthet. A középkori Európában éppen ezért bevett szokás volt a kedves combja köré zsinórra fűzött szárított menyétherét tekerni. Ez a herés dolog egyébként elég népszerűnek bizonyult más kultúrákban is: a 16-17. század Amerikájában tiszta alkoholban érlelték a hódherét, majd mikor az alkohol és az állatka heréjének varázsereje elérte a maximumot, akkor a löttyöt a nők megitták. A részegség garantált volt, a fogamzásgátlás vélhetően már kevésbé.

Fertőtlenítőszer és kóla

Fotó: jasminrohori.com

Nem kell évezredekre visszamenni az időben, elég csak pár évtizedet hátra rálepni, hogy meglássuk, az emberek butasága, befolyásolhatósága mennyire korlátlan még a modern korokban is. A hatvanas évek Amerikájában egészen a fogamzásgátló tabletták megjelenéséig, reklámokban is népszerűsítve árulták a Lysol nevű fertőtlenítőszert, amellyel miután kitakarítottad a fürdőt és felmostad a konyhát, hüvelyirrigátorként is hasznát vehetted. Miután a fertőtlenítőszer nők százezreinek szexuális életét tette tönkre egy életre, jött a kóla, amit szintén hüvelyzuhanyként alkalmaztak a szex után. Mondani sem kell, a hüvelytisztogatások ellenére is több száz bébi látta meg a napvilágot az aktus utáni kilencedik hónapban.

Citrompesszárium és bélkondom

Fotó: wikipédia

Azt kell, hogy mondjuk, ez a két bizarr módszer bizonyult a leginkább megfelelő fogamzásgátló módszernek. A félbevágott citrom a hüvelybe felhelyezve pesszáriumi funkciókat látott el, savas kémhatása segítségével pedig bőszen meg is gyilkolta a hüvelybe kerülő spermiumokat. Az állati bélből készült és újra hasznosítható óvszer pedig, noha valóban jól funkcionált a nem kívánt gyermekáldás kapcsán, a nemi úton terjedő betegségek ettől még szabadon átvándoroltak partnerről partnerre. Báránybélből készült kondomot egyébként ma is kapni Amerikában és Nagy-Britanniában meglehetősen sok pénzért.

 

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta