Ezt nézed:  / Pszicho, szex / Lehetséges a tanár-diák szerelem?

Lehetséges a tanár-diák szerelem?

Ez egy eléggé kényes téma, amiről nem igazán szoktak beszélni, mégis olykor megesik, hogy több lesz a két fél között, mint egyszerű tanár-diák kapcsolat.

A tanár-diák szerelem általában negatív visszhangot vált ki. A tanár helyzetét nézve megrontónak, pedofilnak vagy olyan személynek tartják, aki kihasználja a hatalmát és ezzel vonzza maga köré a diákot. A diák helyzetét nézve pedig az az általános felfogás, hogy rögtön feltörekvőnek és kis kedvencnek van titulálva.

Nálunk is többször előfordult már az a szituáció, hogy a tanár beleszeretett a diákjába és fordítva. Ennek igazán csak akkor van jelentősége, ha a diák még általános iskolába, esetleg középiskolába jár, de a túl nagy korkülönbség is veszélyes lehet.

Az esetek jó része nem derül ki, csak az érintettek, valamint néhány közel álló ismerős vagy 1-2 családtag tud róla. Mondhatni, hogy a félelem irányítja a kapcsolatot az elején. Ha kiderül, akkor az botrányra adhat okot vagy rendőri intézkedéssel és bírósági tárgyalással is véget érhet.

A lényegi szempont az ilyen kapcsolatoknál a korkülönbség. Ha egy idősebb tanár fiatal diákkal mutatkozik, egyértelműen felháborító, de néhány év korkülönbséggel sokkal inkább elfogadhatóbb. Ismerek olyan tanárt, aki egy diákjába szeretett bele és évek óta együtt vannak. Az ő kapcsolatukat is kétkedve fogadta a környezetük, azonban mára már elfogadták. A lány 18 éves volt, mikor összejöttek, a tanára pedig – aki egyben az osztályfőnöke is volt – 25. Ez a hét év nem számít még soknak, mégis az elején titkolniuk kellett a kapcsolatukat, mert tudták, hogy baj lehet belőle.

Sok esetben azonban azt látjuk, hogy 18 év alatti diákkal kezd kapcsolatot a tanár, ami felelőtlenség a részéről és biztosan elítélik, ha kiderül. Lehet harmonikus kapcsolat is egy tanár-diák viszonyból, de át kell gondolni elsőnek, hogy mit szabad és mit nem.

Lehetséges a tanár-diák szerelem?
Voltál már szerelmes valamelyik tanárodba?

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share