Lehúzták a konkurens sulit a diákok

Rovat

Megosztás

Sulikra is lehet szavazni a webszinhaz.eu oldalon, ahová egyébként egyéni produkciókat és pályázati anyagokat is várnak a készítők. A weboldal szavazós részén egy kis meglepetés érte az informatikusokat, amikor meglátták, rövid idő alatt mekkora fordulatot vett az aktuális állás.

A webszínház.eu célkitűzéseiről beszélgettünk Kenyeres Imrével, az oldal megálmodójával.

Milyen céllal hozták létre a weboldalt?

Ez egy régebb óta működő weboldal, mely az utóbbi időben modernizáláson és bővítésen esett át. Létrehozásával az volt a célunk, hogy a fiatalok és a művészek előadásainak egy megjelenési lehetőséget, egy platformot biztosítsunk, ezért is lett az oldal címe webszinhaz.eu. Időközben odáig fejlődött a projekt, hogy iskolai előadásokon, művészi produkciókon kívül iskolák bemutatkozó videóit is várjuk. A család, a szülők, a rokonok és ismerősök számára mindig a gyermek produkciója a legnagyobb művészeti élvezet. Ezeket az előadásokat gyűjtjük mi csokorba, így a saját ismerősök, de mások előadását is bármikor meg lehet tekinteni.

A felhasználók a YouTube-ra feltöltött nyilvános videókat a link elküldésével tudják megjelentetni a webszínház oldalán. Az anyagok a visszaigazoló e-mail után azonnal láthatóvá válnak a platformon.

Pályázni is lehet

Kiírtunk egy videópályázatot is az iskolánk bemutatására, mely maximum 5 perces lehet. Ebben a videóban a gyerekek bemutathatják a tanintézményjüket, amiért díjat is kaphatnak. Nem volt tervünk a tárgyi díjazás, különböző utalványokat adunk, melyeket be lehet váltani különböző kulturális rendezvények látogatására. Ez azért is jó, mert a pályázatra általában többen készítik el az anyagokat, és ezeket a nyereményeket közösen is fel tudják használni.

A diákok a videók elkészítésében teljesen szabadkezet kapnak, így látható, hogy a hozzáállásuk is és a produkcióik is mennyire különbözők. Vannak kimondottan profi munkák, melyeket gyakran média szakkörök tagja csinálnak, és persze vannak egyszerűbbek is, de mindegyik jópofa maga nemében.

Az egyéni produkcióknál sincs meghatározva az, hogy mivel jelentkezhetnek a fiatalok?

Tulajdonképpen bármit feltölthetnek, ami ebbe az irányba mutat. Legtöbbször iskolán belüli előadások érkeznek, az ezeken a napokon elhangzott zenéket, verseket töltik fel. A zeneiskoláknak mostanában vannak a vizsgaelőadásaik. Ha ők is feltöltik hozzánk videóikat, akkor akár egy helyen lehetne az összes zeneiskola vizsgaelőadása. Sok iskolának vannak saját képei, videói a különböző eseményekről. Nekünk az a célunk, hogy mindez egy helyen legyen. Láthassák egymást a fiatalok, büszke lehessen az iskola a növendékekre, a növendékek pedig az iskolákra.

A webszinhaz.eu oldalon lehet kommentelni vagy értékelni?

Biztonsági okokból csak nyilvános YouTube videót lehet feltölteni, és nálunk nem is lehet külön értékelni. Annyira különbözőek a produkciók, hogy senkinek nem kell amiatt aggódnia, hogy az ő előadása nem ütné meg a mértéket. Úgy látjuk, mindenki nagyon ügyes, úgyhogy csak bátran töltse fel bárki az anyagát.

Hogyan terjesztették eddig ezt a lehetőséget?

Az iskolákat kerestük fel. Tisztában vagyunk azzal, hogy a megítélésünk nagyon függ attól, hogy a nevelőtanár hogyan adja ezt tovább. Van, aki nagyon lelkes, és vannak, akik kevésbé. Ezért gondoltuk azt, hogy inkább fordítsuk meg, és a diákoknak hívjuk fel a figyelmét erre a lehetőségre.

Szavazni is lehet a legjobb sulira

Lehet szavazni az iskolákra is. Ez teljesen szubjektív, így kapunk egy rangsort a legnépszerűbb sulikról. Nagy az érdeklődés, úgy tűnik, hogy szívesen szavaznak a saját iskolájukra a diákok. Minden évben jönnek ki objektív rangsorok, amennyiben tud objektív lenni egy rangsor.  Nálunk viszont ez teljesen szubjektív. Nyolc szempont szerint osztályozzák az iskolájukat a diákok vagy bárki, aki szeretné, akár az iskola volt tanítványai. Ennek az előnye az objektív rangsorral szemben, hogy megmutatja az adott intézmény népszerűségét is.

A szavazás folyamán az elmúlt időszakban olyan is történt, ami eszembe nem jutott volna. Eddig úgy volt a történet, hogy lehetett regisztrálni, lehetett pontozni, annyit, amennyit akartak az emberek, de minket meglepő módon ezzel igencsak visszaélnének. Sokan a saját iskolájuknak a maximális pontot adták, míg a konkurens sulinak a lehető legkevesebbet, és ezt korlátozás nélkül, bármennyiszer megtehették. Az informatikusunk két hétig azon dolgozott, hogy ezt az egészet jóvá tegye, illetve visszaállítsa. Az eset következtében szigorítottunk is a szabályokon. Jelenleg öt naponta egyszer lehet szavazni.

Van erre a szavazásra határidő?

Jelenleg nincs, de a terveim között szerepel, hogy kiírjunk erre egy újabb pályázatot. Most, ami a legaktuálisabb, az a videópályázat, azaz az iskolákat bemutató pályázat, amely június 15-ig tart. Ennek a feltétele csak annyi, hogy a pályázók kitöltsék a pályázati regisztrációs lapot is. A saját produkciót viszont bármikor fel lehet tölteni, bármilyen mennyiségben, időkorlát nélkül.

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,185RajongóLike
177,760KövetőKövess be
137,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta