Lényeges tudnivalók gólyaként – Pont Ott Parti fórum

Rovat

Megosztás

Az idei Pont Ott Partin a mókás játékok és igazi izgalmak mellett fontos információkkal is gazdagodhattak a jövő év gólyái. A délután folyamán a Pont Ott Parti Fórum sátrában több érdekes és hasznos beszélgetés is zajlott. Most az utolsó előadás alapján összefoglaljuk nektek, hogy mi mindenre kell odafigyelnetek jövőre az egyetemen.

_XER0630.1

Dr. Stéger Csilla, az oktatási hivatal főosztályvezetője elsősorban azt hangoztatta, hogy az egyetemisták jogilag is felelősek a döntéseikért, ezért minden esetben jól meg kell fontolniuk, milyen szerződéseket írnak alá. Ezenfelül lényeges, hogy mindenről időben informálódjanak, és elintézzék a szükséges előkészületeket, hiszen többé senki sem fogja a szájukba rágni, mikor mi a teendő. Az első lépés az egyetem felé, hogy a diákok megkapják a besorolási döntést. Bizonyos szakok esetében meg van adva a képzési idő (pl. tanárszak), de legtöbb esetben a google alapján lehet tájékozódni. A kkk (képzési és kimeneti követelmények) rögzíti, hogy melyik képzés milyen hosszú. A képzési idő azt mutatja, hogy a mintatanterv szerint mennyi idő alatt tudsz végezni, természetesen lehet gyorsabban és lassabban is haladni. Ennek az időnek a másfélszereséig viszont mindenképpen meg kell szerezni a diplomát és a nyelvvizsgát is. Aki ezt nem teljesíti, annak 30 napon belül vissza kell térítenie a teljes összeget, amit a magyar állam a képzésére fordított.

slide_16

Az EHÖK alelnöke, Dr. Pintér Mihály a hallgatói jogok feltételeiről beszélt. Ahhoz, hogy valakinek jogai és elvárásai lehessenek, szükséges a szerződés részletes elolvasása, mert az alapján lehet hivatkozni bármire, ha a későbbiek során probléma merülne fel.

Lényeges, hogy minden szerződés megkötésekor fel kell tárni a kockázati pontokat. A kockázati pont, amikor végigfut az agyadon, hogy mit von maga után az aláírásod és a szerződés előtt megremeg a kezedben toll. Ez így normális, hiszen ha csináltok valamit, tisztában kell lennetek annak a következményeivel. Tudomásul kell venni, hogy innentől kezdve törvény vonatkozik rátok.

 

Az oklevél megszerzése után még arra kell odafigyelni, hogy előbb utóbb magyar területen kell munkát vállalni. Ha ez a diploma megszerzése utáni 20 évben nem teljesül, ugyanúgy vissza kell fizetni a képzést. Mentesülések vannak, de csak nagyon szűk keretek között. A hölgyek például, ha három gyermeket szülnek, a magyar állam munkavállalástól függetlenül eltekint az összeg visszafizetésétől. Továbbá felfüggesztés kérhető a külföldi tanulmányok idejére, az oklevél megszerzéséig. A nyelvvizsgák esetében pedig akkor lehet némi engedményt szerezni – de kizárólag akkor – ha az illető ennek abszolválására valamely felnőtt képzésben végzi a felkészülést.

1118 Campus

 Lengyel Ágnes (Eötvös Loránd Tudományegyetem) már nem a kötelességekről, hanem az elvárásokról beszélt.

Az a jó gólya, és az a jó hallgató, aki előbb olvas, és utána kérdez, majd pedig tervez.

 

Arra kérte a jövő hallgatóit, hogy mielőtt elmennek nyaralni, nézzék meg a felvételi határozatot, melyet mindenki a besorolási döntés alapján kap az intézménytől. Ebből két dolgot lehet megtudni: Egy, mikorra kell visszajönni, vagyis mikor van a beiratkozás – hiszen ha ezt elmulasztja valaki, nem jön létre a hallgatói jogviszony – kettő, a beiratkozásig miket kell elintézni. (Összegyűjteni mindent, ami alapján felvételt nyert a hallgató, az okmányokat, nyelvvizsgákat, bizonyítványokat, mert a beiratkozáskor mindennek az eredetijét kell bemutatni.) Ezenfelül vannak olyan szakok, ahol még a beiratkozás előtt valamilyen szakirányt kell választani. Ez befolyásolja, hogy a későbbiekben milyen tárgyakat tud felvenni a hallgató.

Ha valakinek a hallgatói szerződéssel, vagy bármivel kapcsolatban még kérdése lenne, ezen az email címen tud érdeklődni: jogsegely@hook.hu Ezekre a kérdésekre az illetékesek igyekeznek záros határidőn belül válaszolni.

A sokak számára talán sokkoló információhalmaz után, mosolyogva zárták az előadók a beszélgetést:

Mindennek megvan a maga ideje, és az az egyetem.

 

Egyetem1
Mit gondolsz, tudod már, hogy mire számíts az egyetemen?

Képek:

www.artsonline.hu

Bánkövi Dorottya

slideplayer.hu

uni.sze.hu

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,705RajongóLike
179,679KövetőKövess be
137,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta