Ezt nézed:  / Hírek / Suli / Ma van pedagógusnap! Neked ki a kedvenc tanárod?

Ma van pedagógusnap! Neked ki a kedvenc tanárod?

Vasárnap van pedagógusnap: hagyományosan ekkor köszöntik a közoktatásban és a felsőoktatásban dolgozókat. A köznevelésben mintegy 170 ezer, a felsőoktatásban csaknem 20 ezer ünnepelt van.

Magyarországon a pedagógusokat 1952 júniusa óta köszöntik, akkor adták át először a kiváló tanítói és tanári okleveleket az ország legjobb oktatóinak. Csütörtökön, a fővárosban tartott pedagógusnapi ünnepségen Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Eötvös József-, Szent-Györgyi Albert-, Apáczai Csere János-, Brunszvik Teréz- és Németh László-díjakat adott át kiemelkedő munkájukért több mint 170 pedagógusnak.

A miniszter az ünnepségen kiemelte: versenyképességre, hazaszeretetre és minőségi oktatásra van szükség ahhoz, hogy az ország talpon maradjon a jólétért folytatott versenyfutásban.

Szólt arról is, hogy ismét kezd presztízse lenni a pedagógushivatásnak, amiben segít a pedagógus-életpálya is. Közölte, nem titkolták, hogy több munkát kell végezniük a pedagógusoknak az új közoktatási rendszerben, de ezt a munkát több és igazságosabban elosztott pénzzel honorálják.

Többet kereshetnek a tanárok.

2013-tól 200 milliárd forintot fizetett ki pluszban az állam a pedagógusoknak az életpályán belüli béremelésre, idén pedig plusz 38,5 milliárd forintot költenek pedagógusbérre, ebből 25 milliárd forinthoz szeptembertől juthatnak hozzá az érintettek. Ezzel együtt külön pénzjutalomra nem számíthatnak az oktatók. Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke, Galló Istvánné,  a Világgazdaságnak elmondta, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) nem tervez jutalmat adni a legjobban teljesítő pedagógusoknak. Amíg az iskolák fenntartói az önkormányzatok voltak, pedagógusnapon a kiemelkedő oktatók prémiumot kaptak.

Forrás: MTI