Ma van a Vizes élőhelyek Világnapja

Rovat

Megosztás

Február 2-án volt nem csak Phil, a mormota napja, hanem a Vizes élőhelyek világnapja is, 1971 óta. A vizesélőhelyek nem csak az élővilág szempontjából, hanem a tiszta ivóvíz elérhetősége miatt is fontosak. A WWF hat országban, összesen 2 millió hektár területen tűzte ki a vizes élőhely állapotának javítását, amit 2020-ig szeretnének véghezvinni.

P1000959

A Dunán, és mellékfolyóin, több, mint 6600 hektárnyi területen már megkezdték az összehangolt munkát a horvát, szerb, román, magyar, szlovák és osztrák természetvédelmi szakemberek.

“Vizeink állapotának javítása a tiszta ivóvíz, az árvizek elleni védekezés és a szélsőséges időjárási eseményekhez való alkalmazkodásnak az egyik kulcsa. Ezeket az előnyöket viszont csak akkor élvezhetjük, ha nem tesszük tönkre a dinamikus folyóinkat övező változatos élőhelyeket.” – foglalta össze Gruber Tamás, a WWF Magyarország vizes élőhely-védelmi programjának vezetője.

Az elmúlt évben a Coca-Cola Alapítvány támogatásával kezdhették meg a munkálatokat 6600 hektáron, a 6 együttműködő ország területén. A munkálatoknak köszönhetően a következő években várhatóan javulni fog a környezeti egyensúly, a tiszta ivóvízhez is könnyebb lesz hozzájutni, és az időjárás okozta körülmények, esetleges árhullámok sem fogják felkészületlenül érni ezeket a területeket.

IMG_3749

Hazánkban a Barcs közelében levő Ó-Dráva 10 km-es szakasza mentén folynak a munkálatok. A ritkaságnak számító holtág és az ártéri erdők helyreállítása 150 hektárra terjed ki. Ezen a területen tavaly óta dolgoznak a Duna-Dráva Nemzeti Park szakemberei.

A következő 6 év tehát mérföldkőnek számít majd a vizes élőhelyek szempontjából, hiszen csak összehangolt munkálatokkal lehet megfelelően végezni az  élőhely-helyreállítási és árvízvédelmi célú beavatkozásokat.

nyiregyh_igrice

Kiemelkedően fontos, hogy a víznek, mint megújuló energiaforrásnak a kiaknázása ne okozza a folyóvizek természetes állapotának összeomlását. A WWF céljai között szerepel olyan folyószakaszok kijelölése is, amelyeken nem jöhet szóba a vízerő kiaknázása, hiszen nem mindegy, hova épülnek a vízerőművek.

A Duna alsó szakaszain, Romániában és Bulgáriában a tokfélék illegális halászata okozza a folyó gazdag élővilágának elszegényedését. A dinoszauruszok korából származó tokfélék fennmaradása érdekében elsődleges, hogy visszaszoruljanak az illegális kifogások, és egyre inkább növekedjen a szaporodásra alkalmas élőhelyek nagysága.

0bf5bc097f33c250825823673984474e_XL

A WWF és a Coca-Cola Company hét éves együttműködés keretében törekszik a Duna és mellékfolyói mentén található árterek és vizes élőhelyek helyreállítására Ausztria, Magyarország, Horvátország, Szerbia, Romána és Bulgária területén. A céljuk tehát, hogy 2020 végéig 53 km2 vizesélőhely visszaállítása, amely 12 millió m3 (4800 olimpiai úszómedencényi) víz megtisztításával válik az emberek és a természet hasznára.

Bővebb info itt.

Fotók: tapioiregio.hu, diverziti.hu,mtvsz.hu

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta