Madarat szállásol a mérnök

Rovat

Megosztás

A BME építészmérnöki karán egy Makrai Sándor nevű tanár olyan izgalmas feladatokat ad hallgatóinak, amilyenekre még ők sem számíthattak. Nemrég például madárlakokat tervezett a szemináriumi csoport a Műegyetem kertjébe.

A kurzus lényege, hogy a diákok interaktívan ismerkedhetnek meg egy nem, vagy nem szorosan az építészethez kapcsolódó feladattal. A korábbi években kellett már sakkfigurákat faragnia egy csoportnak, de volt olyan is, ahol kisfilmet vagy képregényt készítettek a hallgatók.

„Az építészet nyelvét, és szakmai fogásait a hallgatók elsajátíthatják a képzés különféle óráin, de az építészet egyúttal formaképzés és művészet is: a tervezés és az alkotás eszközeinek spektruma szélesíthető olyan tevékenységekkel, mint a festészet, a szobrászat, a fotózás, filmforgatás – vagy éppenséggel a madárodú-tervezés” – részletezte pedagógiai céljait Makrai Sándor.

A diákok a félév során nem csak barkácsoltak egy délutánon, valóban komoly szakmai projektről volt itt szó. Eleinte egy vendégtanárként meghívott ornitológus ismertette meg a diákokat a szükséges információkkal. Így megtudták, milyen madarak élnek és használnak odút Budapest azon részén, és mit kell tudni például a testméreteikről. Ez alapján tervezték és készítették el az odúkat a diákok egy valódi szobrászművész segítségével. Miután tökéletesre faragták, saját maguk fel is helyezték az odúkat a Műegyetem kertjének fáira.

A kurzusoktató még annyit fűzött a munkához, hogy szerinte nagyobb teret kéne adni a hasonló kreatív alkotómunkáknak az egyetemen, és hasznos volna egy modellező műhelyt is létrehozni.

Írta: Horváth Anna

forrás: bme.hu

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,159RajongóLike
177,760KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta