Magyar nyelvű lemezzel jelentkezik a twentees

Rovat

Megosztás

A Balázs Konrád (ének, gitár), Böjti Tamás (ének, basszusgitár), Prjevara Miklós (gitár, billentyűk) és Héjja Áron (dob) alkotta twentees zenekar hamarosan megjelenteti új nagylemezét, melyen a magyar nyelvű dalokra helyezik a hangsúlyt. A zenekar frontemberével, Balázs Konráddal beszélgettünk többet között a magyar és angol nyelvű dalokról.

Mi alapján választottátok az indie rock zenei stílust saját zenei stílusotokká?

Nagyjából ez volt a legkisebb közös többszörös, amivel azonosulni tudott mindenki az első dalaink írásakor. Később ez finomodott, nem vegytiszta indie rockot játszunk, igyekszünk popos, közérthető dalokat írni, ugyanakkor a torzított gitárok iránti vonzalmunk nem csökkent. Valahol egy garázsbanda és egy popzenekar között mozgunk. Én személyesen nem is preferálom annyira a stílusokkal való címkézést, nyilván értem, hogy miért van erre szükség, de engem sosem érdekelt, hogy milyen stílusú zenét hallgatok, csak tetsszen. Szeretném elérni, hogy a twentees-t ne úgy határozzák meg, mint egy adott stílusban mozgó zenekart. Csak a jó zene a fontos.

Voltak/Vannak más irányzatok is, amik vonzanak, de nem úgy, mint a zene művelőjeként, hanem csak hallgatóként? Melyek ezek?

Rengeteg ilyen van. Legutóbb két kattanásom a Florence & The Machine és a Mastodon zenekarok aktuális lemezei voltak. Ez a két album egymástól nagyon távol áll, ez szemlélteti azt, hogy milyen sokféle zenét hallgatok. Az előbbi egy könnyedebb, poposabb, érzelmes, sok szimfonikus betéttel megtámogatott lemez, utóbbi pedig kemény metál. A Florence lemez azért tetszett, mert több száma közben örömkönnyek potyognak a szememből, annyira át tudom élni azt a zeneiséget, amit ő képvisel. A Mastodon pedig azért, mert úgy érzem, betörnék magam körül minden ablakot, olyan jó zúzások vannak rajta. Egyébként ha mondanom kéne pár zenekart, akik leginkább meghatározták a zenei ízlésem azok a nemzetközi színtérről a Red Hot Chili Peppers, az Incubus és a Bloc Party, itthonról pedig a Vad Fruttik.

Te milyen hangszeren játszol? Mennyire nehéz hangszeren megtanulni egy átlagos képességű, tehetségű, zenéhez értő személynek?

Gitározok és énekelek, tudok valamennyire basszusgitározni és dobolni, korábban szaxofonoztam egy évet és trombitán játszottam két évet. Úgy, ahogy minden más, ez is hosszú folyamat, mindenkinél más, hogy mennyi idő alatt sajátít el bizonyos fogásokat egy adott hangszeren. Én azt gondolom, hogy a zene végtelen szeretete és a szorgalom a két alapkő, ha valaki hangszeren szeretne játszani, utána jön csak a tehetség.

Az első nagylemezetek dalainak szövegei angolul íródtak, a második viszont már magyar lesz. Melyik áll közelebb a szívedhez?

Mivel több angol nyelvű zenét hallgatok, mint magyart, és ezen a nyelven születtek meg a hozzánk hasonló zenekarok nagy képviselőinek szövegei, inkább az angol. De a magyarral sincs semmi bajom, nagyon sok magyarul éneklő zenekart hallgatok és szeretek, de magyar szövegeket nehezebben írok – ott nagyobb a kockázat, mivel mindenki ért minden egyes szót, amiről énekelsz, nem árulhatsz zsákbamacskát. Az angol szöveg egy nagyobb játszótér, ott még a közhelyek sem hangzanak annyira közhelyesen, mint a magyarban.

IMGL4296

Melyek azok a témák, amelyeket a legszívesebben dolgoztok fel a dalszövegeitekben?

Úgy írok szöveget, hogy az a zene hangulatiságát támassza alá, tehát a főszerep a zenéé, a szöveg ahhoz alkalmazkodik. Személyes élményeket és gondolatokat rakok bele, de ha egy dalnak jobban áll, akkor elrugaszkodottabb, velem nem feltétlenül megtörtént dolgokról is énekelek. Nagy szerepet kapnak az ösztönök és a benyomások is, amiket elsőre ad a zene, amikor elkezdek rá énekelni. Ez gyakran olyan szövegfoszlányokat szül, ami önmagában nem értelmezhető, csak a zenével együtt.

https://www.youtube.com/watch?v=ePG_g04JaSk

Mennyire használjátok ki zenekari tagtársaiddal a közösségi média vívmányait a hallgatókkal való kommunikáció szempontjából?

Facebook és Instagram oldalaink vannak, nagyon szeretjük és fontosnak is tartjuk ezeket használni. Bár nincs többezres a rajongótáborunk, de fontos a kapcsolattartás a hallgatókkal és a folyamatos jelenlét. Azonban a közösségi média nem a tiéd, bármikor bármi történhet, úgyhogy hamarosan lesz saját weboldalunk is, esetleg hírlevelünk.

 

A cikk a Nemzeti Kulturális Alap Cseh Tamás Programjának támogatásával készült.

NKA_logo_2012

cstp-logo-web-small

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta