Magyar söröket is díjaztak az Arany Sörpecséten!

Rovat

Megosztás

A Csehországban található Táborban már 1991 óta rangos, nemzetközi sörversenyeket rendeznek. Az Arany Sörpecsét ennek a tradíciónak 1997 óta a részese. Az idei, 2015-ös versenyen képviseltették magukat többek között a csehek, belgák, németek, mi magyarak és még a japánok is.

Az erős konkurenciában a magyar sörök sem vesztek el. Bronzérmes lett a Szent András Sörfőzde Meggyes söre a gyümölcsös sör kategóriában. Az IPA kategóriában pedig bronzéremmel díjazták a miskolci Zip’s India Pale Lagerét. A legrangosabb elismerést ,az összevont Major Award fődíjat a csehországi Heineken Starobrno Medium 11 fokos söre nyerte, ugyancsak fődíjat kapott az említett sörgyár alkoholmentes söre – írja a világszám.hu portál.

Pontosan nem tudjuk, mikor készítettek először sört, de körülbelül egyidős lehet az emberiséggel. Ami biztos, hogy már az ókori egyiptomiak is főzték a Kr. e. 5. évezredben.

Sört könnyű készíteni, de igazán jó sört már nehéz. Sok elméleti tudás kell hozzá, és még több gyakorlat. Viszont ezt bárki meg tudja szerezni, elhivatottság, jó ízlés és a sör szeretete kell „csak” hozzá – állítja Németh Antal, aki immár 3 éve készít sört.

 

Annak idején a legegyszerűbb technikával kezdte, ma viszont már sörfőző mesternem számít, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy elnyerte a II. Házisörfőzők Nemzetközi Versenyének egyik kategóriáját.

Lássuk mik az első lépések, ha valaki otthoni sörfőzésbe szeretne kezdeni:

1. Megvenni a kb 15-20 ezer forint értékű sörfőző szettet.

2. Megvenni a számunkra szimpatikus sörkeveréket, melyet a gyártók már előre lefőztek nekünk, majd kivonták belőle a vizet, így kb. úgy működik, mint az instant leves készítés.

3. Ha minden megvan következzen az elkészítés folyamata! 🙂

Az elkészítés:

1. A főzéshez mindig fertőtlenített edényt használjunk!

2. Öntsük bele a keveréket, majd a vizet. Itt az arányok a fontosak! Majd egy kiló cukrot vagy speciális, az erjedést elősegítő keveréket.

3. Ezután lezárjuk és erjesztjük az arany nedüt 3-10 napig.

4. Majd lepalackozzuk és várunk még egy kicsit, úgy 2 hónapot, hogy megkóstolhassuk végre a mesterművet! 🙂

Egy kis audiovizuális segítség. 😉

https://www.youtube.com/watch?v=iYc6guoAh7o

 

Ez már kicsit profibb, nagyobb volumenű vállalkozás, kezdő sörfőzőként azonban elég egy 20 literes fazék. A legfontosabb, hogy minden nagyon ki legyen fertőtlenítve, mert az egyre szaporodó baktériumoktól könnyen megromlik a legjobb sör is.

Sörfőzés otthon
Te készítettél már saját sört?

kép: tz.de

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

67,000RajongóLike
165,000KövetőKövess be
162,400KövetőKövess be
360,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta