A Csehországban található Táborban már 1991 óta rangos, nemzetközi sörversenyeket rendeznek. Az Arany Sörpecsét ennek a tradíciónak 1997 óta a részese. Az idei, 2015-ös versenyen képviseltették magukat többek között a csehek, belgák, németek, mi magyarak és még a japánok is.
Az erős konkurenciában a magyar sörök sem vesztek el. Bronzérmes lett a Szent András Sörfőzde Meggyes söre a gyümölcsös sör kategóriában. Az IPA kategóriában pedig bronzéremmel díjazták a miskolci Zip’s India Pale Lagerét. A legrangosabb elismerést ,az összevont Major Award fődíjat a csehországi Heineken Starobrno Medium 11 fokos söre nyerte, ugyancsak fődíjat kapott az említett sörgyár alkoholmentes söre – írja a világszám.hu portál.
Pontosan nem tudjuk, mikor készítettek először sört, de körülbelül egyidős lehet az emberiséggel. Ami biztos, hogy már az ókori egyiptomiak is főzték a Kr. e. 5. évezredben.
Sört könnyű készíteni, de igazán jó sört már nehéz. Sok elméleti tudás kell hozzá, és még több gyakorlat. Viszont ezt bárki meg tudja szerezni, elhivatottság, jó ízlés és a sör szeretete kell „csak” hozzá – állítja Németh Antal, aki immár 3 éve készít sört.
Annak idején a legegyszerűbb technikával kezdte, ma viszont már sörfőző mesternem számít, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy elnyerte a II. Házisörfőzők Nemzetközi Versenyének egyik kategóriáját.
Lássuk mik az első lépések, ha valaki otthoni sörfőzésbe szeretne kezdeni:
1. Megvenni a kb 15-20 ezer forint értékű sörfőző szettet.
2. Megvenni a számunkra szimpatikus sörkeveréket, melyet a gyártók már előre lefőztek nekünk, majd kivonták belőle a vizet, így kb. úgy működik, mint az instant leves készítés.
3. Ha minden megvan következzen az elkészítés folyamata! 🙂
Az elkészítés:
1. A főzéshez mindig fertőtlenített edényt használjunk!
2. Öntsük bele a keveréket, majd a vizet. Itt az arányok a fontosak! Majd egy kiló cukrot vagy speciális, az erjedést elősegítő keveréket.
3. Ezután lezárjuk és erjesztjük az arany nedüt 3-10 napig.
4. Majd lepalackozzuk és várunk még egy kicsit, úgy 2 hónapot, hogy megkóstolhassuk végre a mesterművet! 🙂
Egy kis audiovizuális segítség. 😉
https://www.youtube.com/watch?v=iYc6guoAh7o
Ez már kicsit profibb, nagyobb volumenű vállalkozás, kezdő sörfőzőként azonban elég egy 20 literes fazék. A legfontosabb, hogy minden nagyon ki legyen fertőtlenítve, mert az egyre szaporodó baktériumoktól könnyen megromlik a legjobb sör is.
kép: tz.de