A mandarin menőbb az angolnál – a világ leghasznosabb nyelvei

Rovat

Megosztás

Hogyan alakultak ki a nyelvek? Hány nyelv van a világon? Melyek a leghasznosabb nyelvek? Ha ezekre a kérdésekre nem tudod a választ, olvasd el cikkünket! 😉

A lustaság csodákra  képes

A nyelv és a nyelvek kialakulására rengeteg elmélet született. Az egyik legismertebb alapját a Biblia adja: Isten megteremtette az embert és beszédre képessé formálta őt, majd Babilonnál (más forrásokban ez Bábel) összezavarta nyelveiket, kialakította a különféle nyelveket. Erre azért volt szüksége Istennek, mert az emberek egy olyan hatalmas tornyot akartak építeni, ami magasabb az általa egyszer már rájuk bocsátott özönvíznél, erre Isten jól feldühödött és ellehetetlenítette a kommunikációt.

20157_babel_sinear

Ám a Biblia sok tudós szemében nem más, mint egy tiszteletben tartandó mese, ezért  nem nyugodtak bele az “elméletbe”. Egy korai feltételezés szerint a nyelv kialakulására azért volt szükség, mert az ősember, az úgynevezett lusta ember legalapvetőbb célja az volt, hogy mindent a legegyszerűbben és legkisebb energiabefektetéssel oldjon meg.

paeolit-osember

De vajon az állatok miért nem képesek úgy beszélni, mit az emberek?

Azért, mert egy másik elmélet szerint ahhoz, hogy meg is tudjunk szólalni, kellett egy beszédért felelős gén, ami az emberben megvan, de az állatban nincs.

Tudtad? Ha az összes ember meghalna a Földön, de azok a csecsemők életben maradnának, akik nem tudnak még beszélni, akkor újra kéne kezdeni a beszéd kialakulásának és elsajátításának folyamatát és nem is biztos, hogy újra kialakulna az, amit ma beszédnek, nyelvnek nevezünk.

 

http://www.dreamstime.com/-image19052197

A nyelvek is kihalnak

Ma a világon körülbelül 6000-7000 nyelvet tartanak számon, de ebből vannak olyan nyelvek is, amelyeket nagyon kevesen beszélnek. Ha egy nyelvnek kihal az összes használója, akkor maga a nyelv is kihal. 🙁

szerelmes-megtorlas-a-siron-tulrol-2

 Kihalhat-e a magyar nyelv? Igen, természetesen mint minden nyelv, a magyar is kihalhat, és pár pesszimista tudós ennek az időpontját nagyon közelinek tartja. Annyira közelinek, hogy akár még mi is megélhetjük.

 

Melyik nyelvet beszélik a legtöbben a Földön?

Rávágnád kapásból, hogy az angolt? Tévednél: a mandarint beszélik  a legtöbben, 1, 4 milliárd ember. Többek között Kínának is ez a hivatalos nyelve és a kínaiak a legnépesebb nemzet a Földön. De a második helyen már az angol áll: ezt 580 millióan beszélik. Egyébként a harmadik helyezett is sokak számára meglepő lehet: ez a spanyol 450-500 millió nyelvhasználóval.

kinaiak

Melyek a leghasznosabb nyelvek?

Úgy tartja a mondás, hogy ahány nyelvet beszélsz, annyi ember vagy. Ez így van, de nyilván egy nyelv elsajátítása nem könnyű feladat, energia- és időigényes folyamat. Vannak nyelvek, amik viszont kifejezetten hasznosnak számítanak: lássuk, melyek ezek!

1. Angol

Angolul tudni kell, nem véletlenül oktatják ezt minden iskolában: ez az úgynevezett “világnyelv”.

2. Német, spanyol, francia, olasz

Ezeket a nyelveket mind jó ismeri, beszélni. Nem nagyon lehetne kiválasztani, hogy melyikre lesz nagyobb szükség. Ezeknek a nemzeteknek a kultúrája világszerte meghatározó és ráadásul például az olaszok és a németek közel is vannak hozzánk, nem mellesleg Uniós tagállamok is.

3. Orosz

Régen nagyon sokan tudtak oroszul, megeshet, hogy még a szüleiteknek is kötelező volt oroszt tanulnia. Ebből sokan már csak arra emlékeznek, hogyan kellett jelentenie a hetesnek. Pedig manapság igen jó kis állásokat lehet megszerezni az orosz nyelv ismeretével, és nem csak azért, mert Oroszország nagyhatalom, hanem azért is, mert ők viszont nem szívesen sajátítanak el más nyelveket.

4. Környező országok nyelvei:

Ausztria, Szlovákia, Ukrajna, Románia, Szerbia, Horvátország, Szlovénia nyelve. Szintén az üzleti életben lesz majd hasznos a környező országok nyelveinek ismerete, hiszen vannak olyan kereskedelmi ágak, amikkel akkor éri meg foglalkozni, ha a határainkat túllépjük.

 5. Egzotikus nyelvek

Ezek a nyelvek az arab, perzsa, kínai, koreai, japán. Hatalmas piac áll mögöttük és ők sem jeleskednek más nyelvek ismeretében, a Magyarországon néha fellángol a divatja ezeknek a nyelveknek, de kevesen jutnak el odáig, hogy valóban el is sajátítsák őket.

 

 

 

 

 

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta