Terrorbandák uralják a Sínai-félszigetet?

Rovat

Megosztás

Veszélyes helyszínek című sorozatunkban a háborút, a terrorizmust, és az erőszakcselekményeket, mint aktuális témát boncolgatjuk. Erről vált híressé az utóbbi években Egyiptom, annak ellenére, hogy vannak egészen békés területei is. A komolyabb veszély valójában főképp a Sínai-félszigetet érinti.

“A világsajtóban kialakult kép szerint az egész félszigetet terrorbandák uralják, holott csak az alig több mint 10 kilométernyi északkeleti határszakasz mentén folynak a harcok” – nyilatkozta ezt korábban Dzsomaa Haszan sejk, a muzejna törzs egyik vezetője.

„Dzsihadista szervezetek bázisa” – így emlegetik a 2011-es forradalom óta,ezt a területet.

Az ott élők anyagi helyzete a fennálló veszélyek miatt egyre rosszabb, ugyanis a Sínai-félsziget legjelentősebb bevételeit az idegenforgalom által tudta biztosítani. A hírnevük azonban egyre kritikusabbá vált a fennálló viszályok miatt, amikért főképp a Gázai övezet melletti határvidéken tevékenykedő terrorcsoportok felelősek.

“Szívesen látnánk, ha az újságírók idelátogatnának, hogy a tűz mellett teázva beszéljünk a helyzetről, de ide nem jön senki. Csak azt írják meg, ha valahol északkeleten a levegőbe repül egy katonai konvoj” – tette ezt hozzá korábbi nyilatkozatához a sejk.

 

A forradalom előtti években naponta akár 100 turistát is körbevezettek teveháton, ez a szám most már jó, ha kiteszi a heti huszat.

“Tehetetlenek vagyunk a médiával szemben. A szenzációhajhász tudósítások nem szólnak a félsziget legnagyobb részét jellemző békéről” – jegyezte meg ezt is a vezető.

 

A médiaszenzáció ellenére a veszély valóssá is tud válni, ezért is a Külgazdasági és Külügyminisztérium nem javasolja a kiutazást a Sínai-félszigetre.

Picture 008

Tudtad?

“Egyiptom az egyetlen olyan afrikai ország, amely szárazföldi átjáróval rendelkezik Ázsiába.”

“Az Arab-félszigetről bevándorolt beduinok akár egy teve nyoma alapján meg tudjuk állapítani, honnan származik az, aki be kíván jutni egy törzsbe, és hogy embert vagy rakományt szállított-e.”

“Egyiptom a legnépesebb arab ország. Lakosainak száma meghaladja a 86 millió főt.”

“Az iszlám vallást követők aránya 90%, a fennmaradó 10% keresztényvallású (főként kopt).”

“Írástudatlan az ország lakosainak majdnem a fele.”

 

http://vimeo.com/114117206

 

Fotó:
photoburst.net
reawakeningthepast.com
nationalgeographic.pny.co

Forrás:
MTI

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta