Ezt nézed:  / Színes / Már a vonatmenetrendet is tudja a Google térkép

Már a vonatmenetrendet is tudja a Google térkép

A Google térképének eddig remek hasznát vehették a többi között Budapesten azok, akik gyorsan akarták megtervezni útjukat. Ez persze korlátozottan volt igaz, hiszen a tömegközlekedésben a vasúthálózat nem szerepelt a lehetőségek között. A Google, a MÁV, a MÁV-START és a GYSEV együttműködésének köszönhetően mától ez megváltozott. 

Screenshot_20161011-170041

A Google térképének eddig remek hasznát vehették többek között Budapesten azok, akik gyorsan akarták megtervezni útjukat. Ez persze korlátozottan volt igaz, hiszen a tömegközlekedésben a vasúthálózat nem szerepelt a lehetőségek között. A Google, a MÁV, a MÁV-START és a GYSEV együttműködésének köszönhetően mától ez megváltozott.

A Google térkép nem csak arra jó, hogy megkeressük célállomásunk pontos helyét, de nagy haszna van az útvonaltervezésben is, hazánkban Budapesten, Miskolcon, Debrecenben és Pécsett ráadásul a tömegközlekedési eszközöket is megmutatja. Azonban eddig a hazai vasúthálózat állomásai, útvonalai, menetrendje nem volt elérhető, a közös együttműködésnek hála mára ez is megváltozott. Mostantól azok, akik az ország más városaiba keresnek tömegközlekedési útvonalat, a rendszer a vasútalternatívákat, menetrendet is megmutatja.

„Mától a teljes hazai vasútmenetrend elérhető a Google térkép útvonaltervezőjében. Ez nagyon nagy segítség lesz a hazai, de főleg a külföldi turisták számára. Sokan turista ugyanis nem ismeri a hazai vasútvonalak internetes oldalait. Főleg mobilon tehát nagyon sokan fogják használni nap, mint nap az útvonaltervező ezen részét. Büszke vagyok erre az bejelentésre” – mondta Heal Edina, a Google magyarországi vezetője a mai sajtótájékoztatón.

Processed with Snapseed.

Kilencven hazai vasútvonal és több mint 1200 vasútállomás menetrendjével bővült a Google térkép. A szokásos útvonal-tervezési opciók mellett ráadásul az online menetjegyrendelés is egy gombnyomással elérhető. Ha valaki tehát előveszi mobilját, vagy számítógépén böngészi a Google térképét, és útvonalnak például Vácot írja be, az adott tömegközlekedési lehetőségekkel összekötve láthatja az adott vonat indulási időpontjait, a szokásos opciókkal együtt, mint az dátumbeállítás, előretervezés, útvonalterv megosztás, állomások részletezése stb.

Screenshot_20161011-170112

„Az elmúlt időszakban nagyon sok fejlesztést vittünk véghez, ennek egyike ez az együttműködés. A mi célunk az, hogy minden lehetős eszközön, platformon eljuttassuk az információkat az utasok számára. A magyar vasút nem áll meg a fejlődésben” – emelete ki Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Processed with Snapseed.

„Az utasok számára az információ, az idő és a kényelem nagyon fontos, ezért igyekszünk minden igényt kielégíteni. A jelenlegitől sokkal szélesebb körben tesszük elérhetővé a menetrendet, hogy mindenki a legpraktikusabban tudjon útvonalat tervezni, utazni, az idejével gazdálkodni. Most szó szerint föl kerültünk a térképre, a Google jóvoltából” – tette hozzá Csépke András, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója

A mai sajtótájékoztatón már élőben mutatták be a rendszer működését, és azt is megtudtuk, hogy a rendszer bár már működik, a jövőben számos fejlesztést igyekeznek még bevezetni a rendszerben. Ilyen lehet például a járatfigyelés, a járatkimaradások, késések és egyéb útinformációk kijelzése, vagy akár az egyszerűbb jegyvásárlás.

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share