13 éves iskoláslány lett a rendőrkapitány

Rovat

Megosztás

95 rendőr főnöke lett egy napra Bhavani Batu Indiában. A 13 éves lány a nők jogainak ifjú harcosa. Ebben a minőségben hívta őt meg Hyderabad városa: mondja el, hogy ő mit lát problémának a szebbik nem helyzetében és a rendőrség szerepében. A leányzó nem takarékoskodott a szúrós megjegyzésekkel sem, hiszen Indiában a nőket sok helyen másodrangú állampolgárnak tekintik mind a családban mind pedig a munkahelyen.

Jellemző, hogy az 1,3 milliárdos hatalmas országban a nők döntő többsége fél éjszakai műszakot vállalni vagy egyedül hazamenni, ha sötét van. A nemi erőszak bocsánatos bűnnek számít sok helyen annak ellenére, hogy az elmúlt években megszigorították a törvényeket. Hat férfi brutálisan megerőszakolt egy fiatal lányt Delhiben. Utána kidobták a száguldó buszból. Belehalt. A tetteseket elfogták. Halálos ítéletek is születtek. A főbűnös a börtönben felkötötte magát. Ennek ellenére a férfiak kétharmada ma is úgy érzi, hogy a nők kiprovokálják a nemi erőszakot a “ledér öltözékükkel”. Furcsa módon a nők egyharmada is ezen a véleményen van még ma is Indiában. Persze ez összefügg azzal, hogy a szebbik nem átlagosan csak 3,2 évet tölt el az iskolapadban míg a férfiak általában kétszer ennyit. A jövedelem különbség még brutálisabb: 1-4 az arány a férfiak javára.

Mindez önmagában persze nem magyarázat arra, hogy a nők 90%-a arról számol be: élete során szexuálisan zaklatták már szexuálisan. Mit tesz a rendőrség? Sok helyen még közömbösek a rend őrei. Nem védik meg a nőket még csoportos nemi erőszak esetében sem. Ezért a kék ruhások főnöke most országos kampányt indított: figyeljenek oda a rendőrök a nemi erőszakra! Ennek keretében volt rendőrkapitány egyetlen napra Hyderabadban a 13 éves iskoláslány. 95 rendőrnek magyarázta el: mit várnak tőlük a nők, ha fenyegetve érzik magukat. Jellemző Indiára, hogy a 95 rendőrből mindössze hatan nők.

Szöveg: Lengyel Miklós

A kép illusztráció: voyages-sur-mesure.bytourexcel.fr

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,176RajongóLike
177,760KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta