Másra cserélt a legjobb barátom!

Rovat

Megosztás

Baráti háromszög a köbön.

Lotti és Dotti kiskoruktól kezdve elválaszthatatlanok voltak: együtt jártak bölcsődébe, óvodába, ahogyan később együtt kezdték az általános iskolát is. Minden titkukat megosztották egymással, s közös naplójukban tervezgették a rózsaszín jövőt: egy jóképű testvérpárhoz mennek majd feleségül mesés kettes esküvő keretében, így emelve barátságukat rokoni szintre.  Egy viharos nyár után azonban valami megváltozott: Lotti késve érkezett iskolába az első tanítási napon, s mikor az osztályterembe nyitott, szörnyű látvány fogadta: Dotti más mellett ült a padban. Egy vadidegen lány mellett, aki gúnyosan nevetett a szemébe: „Hahaha, a legjobb barátod már az enyém!”

A barátság még egy szerelmi viszonynál is törékenyebb. Általában két ember alkotja, akik lélekben testvérei egymásnak: közös az ízlésük, hasonló a habitusuk, megegyezik a világnézetük. S pont emiatt úgy vélik, kapcsolatukat nem kell félteni, bármilyen konfliktust átvészel. A barátságot megkötésekor örök életre tervezik – csakhogy a halál helyett egy bizonyos harmadik elválaszthatja őket egymástól, ha hagyják.

A harmadik kerék

Amikor általános iskolában a legjobb barátnőm más felé is nyitni kezdett, bevallom, féltékenység fogott el. Rettegtem tőle, hogy én leszek a felesleges harmadik. Hamar rájöttem, alaptalan a félelmem: az „új lány” nagyon szimpatikussá vált, s onnantól kezdve hárman voltunk legjobb barátnők.

A lehető legrosszabb taktika, ha valamelyik fél a dühtől elvakultan fellép a gyűlölt „csábító” ellen. Hasonló helyzetbe kerülve vádaskodások és a másik ócsárlása helyett légy őszinte legjobb barátodhoz, s valld be neki, milyen rossz érzés kerített hatalmába. Ha valóban elhanyagolt valaki miatt, észbe fog kapni, és újra több időt szán majd rád. Azonban azt ne várd, hogy ezek után rá se nézzen a harmadikra! Ezzel csak azt éred el, hogy zsarnoknak fog tartani és végleg elpártol mellőled. Sokkal jobb ötlet, ha megkéred, szervezzetek közös programokat hármasban, persze akár te is kezedbe veheted az irányítást. Megismerve barátságotok megingatóját, lehet kellemes meglepetés ér: „Talán nem is olyan gonosz ez a lány, és eszében sem volt kisajátítania Dottit?” Madarat tolláról, embert barátjáról: legjobb barátod bizonyára csak olyan emberekkel áll szóba, akiknek te is bizalmat szavaznál. Tégy hát így!

hrm

Elkapott pillanatok

Lotti, Dotti, és a harmadik lány, Molli a vihar lecsillapodása után hármasban csináltak mindent. Úgy tervezgették, hármas ikrekhez mennek feleségül, hármas esküvő keretében. Pár boldog hónap után azonban újra megjelentek a sötét felhők fejük felett: Lotti meglátta, hogy Dotti és Molli saját naplóírásba kezdett. Aminek a témája ő volt maga!

Előfordulhat, hogy egy barátság kihűl, akár egy romantikus kapcsolat. Gimnáziumi osztálytársaim kétévente váltogatták legjobb barátjukat. Amin eddig együtt sírtak vagy nevettek, azt már mással gondolták megosztani. Hiába igyekezik ilyenkor a másik, elutasítás a válasz.

jkjh

„Hárman vagyunk ’BFF’-ek lányok, és többször is úgy érzem, hogy kibeszélnek és nem bíznak bennem. Hogy jöhetnék rá, valóban így van-e?”-kért tanácsot egy fiatal a Középsulitól az Ask.fm nevű oldalon. Nagyon jól tette, hogy nem hitt csupán a szemének: a féltékenység elvakít, és olyat is láttatni enged, ami nem létezik. Nyomozás helyett a biztos megoldás, ha leültök hárman megbeszélni dolgaitokat, és rákérdezel, gondjuk van-e veled, ha pedig igen, mivel lehetsz kedvükre.

Disznók közé keveredve

Lotti eléjük állt, és bevallotta, őrülten féltékeny. Bízott Molliban, de most hatalmasat csalódott benne és látni sem akarja. Majd könyörögve borult Dotti lábai elé, hogy szakítson meg minden kapcsolatot az árulóval, és férjhez menetelükig csak vele törődjön. A két lány gonoszan nevetett össze – pont az a kacagás volt ez, amivel Molli bemutatkozott neki azon a bizonyos napon, az ő helyén ülve a padban.

Hibáztathatod a harmadik félt, amiért lecsapta kezedről legjobb barátodat, de arról ne felejtkezz meg: a félrelépéshez két ember kell. Egykori másik feled valami újra vágyik, olyan élményekre, amikben melletted nem lehetett része. S esetleg amitől óvni kellene.

barátság cikkhez jó lenne

„Közel nyolc évig tartó barátság után ma összevesztünk a legjobb barátnőmmel azon, hogy én unalmas vagyok és próbálom megvédeni az alkoholista új legjobb barátnőjétől. Nagyon összetörtem” – kesergett egy másik kamasz szintén az Ask.fm-en. Amennyiben úgy érzed, rossz társaságba került, győzd meg észérvekkel, hogy helytelen irányba halad. Nagy eséllyel támadásnak veszi aggódó szavaidat és már csak azért is halad tovább balra. Mielőtt a szakadékba zuhanna, értesítsd szüleit vagy testvéreit, segítséget kérve. Az új barátot se hagyd ki a beszélgetésből: mondd el neki, attól félsz, nem lesz ennek jó vége, és – hogy ne vádoljon féltékenységi rohammal – attól is tartasz, lázadozásuk mindkettőjükön sebet ejthet.

Ha jószándékod nem vezet eredményhez, ne kezdd ostorozni magad: megtetted, amit lehetett, de legjobb barátod valószínűleg tanulni szeretne önnön hibájából. Feleszmélve ámokfutásából bánni fogja, hogy hagyott téged elveszíteni. Te viszont ne várd meg ezt a pillanatot: nyiss a világra, keress új barátokat – még a végén nem kettes, de nem is hármas, hanem egy bazi nagy magyar lagzi keretében fogadhatsz felnőtt fejjel örök hűséget.

Öriharik
Tőled vették már el a legjobb barátodat?

Szerző: Fekete Fanni

(Fotók:weheartit.com)

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta