Ezt nézed:  / Hírek / Pszicho, szex / Meddig tarthat egy szerelem?

Meddig tarthat egy szerelem?

Ha egy éven belül kezdődött párkapcsolatod és szerelmes is vagy, akkor ezt ne olvasd el. Ha mégis megteszed, akkor érteni fogjuk a rosszallásod. Ha viszont elérhetetlen számodra a nagy Ő, akkor most megnyugodhatsz.

Meddig tarthat egy szerelem?
Te hiszel az örökké tartó szerelemben?

Nekünk, lányoknak azt tanítják anyáink, nagyanyáink, sőt a rajzfilmek is, hogy jön majd a herceg fehér lovon. Jön majd az az egy, akiből nincs több a világon. Az az egy, akit nekünk teremtett az ég, és vele lehetünk igazán boldogok, amíg csak élünk. Ritkán a fiúk is hallanak valami olyasmit, hogy “biztos megtalálod majd azt a rendes lányt…”, de valahogy őket kevésbé szokta érdekelni Csipkerózsika vagy Hamupipőke sztorija. Ettől persze ugyanúgy szerelembe esnek ők is.

Az első nagy, lángoló érzelmek tüzében azt hisszük: már meg is van, lehet, hogy vele akarjuk leélni az életünket, hisz minden alkalommal, amikor megpillantjuk, összeszorul a gyomrunk, és a szívünk majd kiugrik a helyéről. Néha szinte már fárasztó, hogy mindig fel vagyunk pörögve, mindig csinosítjuk magunkat, és azon izgulunk, nehogy valami hülyeséget mondjunk. Mégis ez a legjobb érzések egyike. Ha nem a legjobb.

Azonban sosem látjuk, hogy mi lesz a mesehősökkel azután, hogy a herceg feleségül veszi a nemes lelkű, egyszerű lányt. Pedig tanulságos lenne. Bármennyire is hiszed, hogy az a lángolás, amit talán most is érzel, örökké tart, sajnos ki kell ábrándítsalak.

Sokszor hallani idősebbektől, hogy a szerelem szeretetté alakul. Jó esetben ez így is van. Pár év után teljesen más jellegű lesz a kapcsolat, tulajdonképpen mélyebb, de inkább a szeretet, tisztelet, megbecsülés, ragaszkodás egyvelege. Jó esetben. Rossz esetben a felsoroltak közül kimarad az első három.

De miért nem lángolunk örökké? A válasz egyszerű: a testünk nem bírja. Amikor ugyanis szerelmesek leszünk, a hormonjaink tombolnak. Ennek köszönhető mindenféle változás, mint az izgalom, a sok energia, a másikról való szüntelen fantáziálás, a szexuális vonzalom, a jókedv. Azonban egy idő után elkezd csökkeni a “szerelemhormon” szintje. Ez kb. másfél év után következik be. Ekkor kezd a kapcsolat beszürkülni, ami nem jelenti, hogy onnantól rossz lesz. Ez egy folyamat, szépen lassan lesz egyre uncsibb. Átlagosan kb. három év után jön el az a fázis, amikor nagy eséllyel megy szét a kapcsolat. Ez persze nem törvényszerű, hisz szép is lenne, ha mindenki szakítana a párjával három év után. Viszont ettől a ponttól már ritka, hogy olyan lángolást, izgalmat éljenek át a felek, mint előtte.

Ezért is érdemes megbecsülni az első hónapokat, éveket, mert azok valóban vissza nem térők lesznek. Kivéve persze, ha partnert cserélünk.


 

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share