Meddig tarthat egy szerelem?

Rovat

Megosztás

Ha egy éven belül kezdődött párkapcsolatod és szerelmes is vagy, akkor ezt ne olvasd el. Ha mégis megteszed, akkor érteni fogjuk a rosszallásod. Ha viszont elérhetetlen számodra a nagy Ő, akkor most megnyugodhatsz.

Meddig tarthat egy szerelem?
Te hiszel az örökké tartó szerelemben?

Nekünk, lányoknak azt tanítják anyáink, nagyanyáink, sőt a rajzfilmek is, hogy jön majd a herceg fehér lovon. Jön majd az az egy, akiből nincs több a világon. Az az egy, akit nekünk teremtett az ég, és vele lehetünk igazán boldogok, amíg csak élünk. Ritkán a fiúk is hallanak valami olyasmit, hogy “biztos megtalálod majd azt a rendes lányt…”, de valahogy őket kevésbé szokta érdekelni Csipkerózsika vagy Hamupipőke sztorija. Ettől persze ugyanúgy szerelembe esnek ők is.

Az első nagy, lángoló érzelmek tüzében azt hisszük: már meg is van, lehet, hogy vele akarjuk leélni az életünket, hisz minden alkalommal, amikor megpillantjuk, összeszorul a gyomrunk, és a szívünk majd kiugrik a helyéről. Néha szinte már fárasztó, hogy mindig fel vagyunk pörögve, mindig csinosítjuk magunkat, és azon izgulunk, nehogy valami hülyeséget mondjunk. Mégis ez a legjobb érzések egyike. Ha nem a legjobb.

Azonban sosem látjuk, hogy mi lesz a mesehősökkel azután, hogy a herceg feleségül veszi a nemes lelkű, egyszerű lányt. Pedig tanulságos lenne. Bármennyire is hiszed, hogy az a lángolás, amit talán most is érzel, örökké tart, sajnos ki kell ábrándítsalak.

Sokszor hallani idősebbektől, hogy a szerelem szeretetté alakul. Jó esetben ez így is van. Pár év után teljesen más jellegű lesz a kapcsolat, tulajdonképpen mélyebb, de inkább a szeretet, tisztelet, megbecsülés, ragaszkodás egyvelege. Jó esetben. Rossz esetben a felsoroltak közül kimarad az első három.

De miért nem lángolunk örökké? A válasz egyszerű: a testünk nem bírja. Amikor ugyanis szerelmesek leszünk, a hormonjaink tombolnak. Ennek köszönhető mindenféle változás, mint az izgalom, a sok energia, a másikról való szüntelen fantáziálás, a szexuális vonzalom, a jókedv. Azonban egy idő után elkezd csökkeni a “szerelemhormon” szintje. Ez kb. másfél év után következik be. Ekkor kezd a kapcsolat beszürkülni, ami nem jelenti, hogy onnantól rossz lesz. Ez egy folyamat, szépen lassan lesz egyre uncsibb. Átlagosan kb. három év után jön el az a fázis, amikor nagy eséllyel megy szét a kapcsolat. Ez persze nem törvényszerű, hisz szép is lenne, ha mindenki szakítana a párjával három év után. Viszont ettől a ponttól már ritka, hogy olyan lángolást, izgalmat éljenek át a felek, mint előtte.

Ezért is érdemes megbecsülni az első hónapokat, éveket, mert azok valóban vissza nem térők lesznek. Kivéve persze, ha partnert cserélünk.


 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta