2015. december 29. /kedd/
Két nap múlva szilveszter, ami csak egyet jelent: még meg sem nyugodott gyomrunk a karácsonyi ételtúladagolás után, és máris degeszre ehetjük magunkat. Még nincs vége az evészetnek: jön a szilveszter. Hogy miket lehet falatozni ezen az ünnepen, no, meg ennek az ünnepnek az eredményén, az új évben, azt most megmutatjuk.
1. Rétes
Tudtad, hogy miért is fontos a rétesevészet minden szilveszter után? Nos, eláruljuk, hogy azért, mert akkor gazdagságra teszünk szert az újévben. A babona szerint legalábbis így van. Ha mégsem így lenne, legalább ettünk valami finomat ezen a bizonyos napon, már ezért megéri falatozni belőle.
De persze mindenütt fontos, hogy egyszerre lépjünk. Miért is?
“Aki nem lép egyszerre, nem kap rétest estére.”
– pedig enélkül nincs szerencse (a babona szerint).
2. Malac
Sokan várják az új esztendőt malaccal az asztalon.
Úgy tartják, hogy a malac orrával előre túr minket a jövőbe, természetesen a szebb jövőbe. Még a szerencsét is képes kitúrni a földből. Tartja a babona.
Az elkészítési mód viszont országonként változik:
A németek, írek, portugálok, kubaiak, spanyolok sültként tálalják, svédeknél sertéscsülök a menő, mi, magyarok pedig virslit készítünk a felhizlalt állatból.
Amerikában úgy tartják, hogy káposztával együtt az igazi a sertéshús, az olaszok lencsével együtt egytálételként tálalják fel ünnepi menüként.
A káposzta kulcsfigura az ünnepi ételek között a tengerentúlon. A jelkép felismerése egyszerűbb, mint azt bárki gondolná. Mivel a zöldség zöld levelei a zöld dollárjukra emlékezteti őket, így ők ezzel várják, hogy rájuk szakadjon a bank a következő évben.
3. Hal
A halat itthon nem szokás az év ezen időszakában fogyasztani, mivel elúsztatja a szerencsénket, ahogyan a hal elúszik a vízben. Számos más országban azonban a kedvelt ételek közé tartozik szilveszterkor.
Svédországban halban gazdag svédasztalt hoznak létre, az olaszok és dánok is szívesen esznek halat ekkor, a hering pedig Lengyelország legkedveltebb csemegéje ebben az időszakban.
4. Lencse
Nemcsak a zsíros, nehéznek mondható ételek kapnak szerepet ezen az ünnepen, de a könnyedebbek is.
Itthon a lencsefőzelék, lencseleves a menő, de az olaszok kolbásszal keverik a lencsét, és azt falatozzák be január 1-jén, a japánok a lencse rokonát, a babot eszik ilyenkor.
5. Szőlő
A spanyol és portugál térségekben kedvelt csemege a szőlő. Spanyolországban, Portugáliában, Venezuelában, Mexikóban, Ecuadorban, Peruban és Kubában szilveszterkor 12-12 szem szőlőt esznek meg.
Ki nem találná az ember, hogy itt mi a babona, de eláruljuk. Az éjfél felé közeledvén egyesével eszik meg a szőlőszemeket, amelyek mi mást is szimbolizálnának, ha már 12 van belőle, mint a hónapokat. Természetesen itt is a szerencse a lényeg és a gazdagság. Amennyire édesek a szőlőszemek, annyira lesz jó hónapunk/évünk, és amennyire savanyúak, annyira lesz rossz a következő év.
Borítókép: Chowstatic.com