Megjelent Szilárd Okos rulett című videóklipje

Rovat

Megosztás

Balanyi Szilárdot a legtöbben a Quimby billentyűseként ismerik. A zenész valóban a magyar könnyűzene egyik legmeghatározóbb bandájának oszlopos tagja szinte a kezdetek óta, de mint oly’ sokan a zenekarból – Gerdesits Faszi a Marlboro Man, Varga Livius A Kutya Vacsorája – Szilárd is más-más formációkban is kamatoztatja tehetségét. Ő az elmúlt években, fő zenekara mellett, elsősorban szólóprojektjével hódít.

Balanyi már gyerekkorában zenésznek készült, miután édesapjától egy hegedűt kapott ajándékba. Noha a zeneművészeti főiskolára is szeretett volna bejutni, sajnos oda nem vették fel, így teljesen más irányba indult a pályafutása. Szerencséjére éppen egy zongoraórán volt, mikor Szén Molnár Tamás – az akkor még szinte ismeretlen, underground bandaként számon tartott Quimby egykori szaxofonosa – azzal a szándékkal nyitott be az ajtón, hogy zongoristát találjon az együttesbe. Ez sikerült is. Szilárdot találták a legképlékenyebbnek és ezáltal a legmegfelelőbb embernek a jelentkezők közül. A többi meg, mint tudjuk, történelem.

Szilárd azonban az egyre sikeresebb Quimby mellett saját projektjébe is belekezdett. 2002-ben jelent meg első szólólemeze, a Szilárd – Halmazállapot címmel. A lemez olyannyira sikeres lett, hogy a következő évben Arany Zsiráf-díjra is jelölték.

Még ez év nyarán Szilárd megírta új nagylemezének zenei anyagát, amihez többek között Pély Barna, Giret Gábor, Jamie Winchester és Romhányi Áron nyújtott segítséget. Az új mű a Súlytalanság címet kapta és 2005 éve elején debütált.

Két évvel később pedig egy egészen rendhagyó anyaggal, egy remix albummal jelentkezett be, mely az Egy más világ címet kapta.

2009-ben jelent meg Sorminta című lemeze, melyből koncert DVD is készült.

Ez idő tájt csatlakozott a Ludditák formációhoz is, illetve több együttesben is vendégszerepelt. Az utóbbi években együtt dolgozott Puskás Petivel, a Heaven Street Sevennel, Oláh Ibolyával, az A Kutya Vacsorájával, de közreműködött a Random Trip fellépésein is.

2012 fordulópont a zenei karrierjében, hiszen két új dalát – Tűz, Ego – már csak digitálisan adta ki. Innentől kezdve valamennyi megjelenése ebben a formátumban történik.

2013-ban a Lám, lám!, és a Sosincs ismétlés című szerzeményeket, 2014-ben pedig a Cseperedő, a Kis fura figurák (feat. Galambos Dorina), és a Te meg én című albumokat jelentette meg. Eddigi utolsó lemeze Kanapé címmel 2015-ben debütált.

A zenész dalszerzőként is sikeres. Dalt írt többek közt Dallos Boginak, Galambos Dorinának és a Blahalouisiana énekesnőjének, Schoblocher Barbarának is.

Szilárd az utolsó EP-je óta csak kislemezeket adott ki. Közel öt évnek kellett eltelnie egy újabb teljes anyag megszületéséig. Ez lett az Ego tréning, mely 2020-ban jelent meg.

A lemez összesen hat számot tartalmaz. Az albumot hallgatva sosem találkozunk két egyforma dallal. Vannak vidám művek, melyek jobb kedvre derítenek, más szerzemények pedig a rideg hétköznapoktól nyújtanak menedéket. Az anyag különlegessége ezen felül abban is rejlik, hogy szerzőjük eltökélte: minden egyes számhoz videóklipet készit. Szilárd egy interjúban elárulta, a kisfilmekkel az a célja, hogy koncertek híján rajongói számára kicsit közelebb hozza azt a vizuális élményt, melyet egy-egy élő fellépés ad. Ezen felül pedig a videókkal a dalok vizuális mondanivalója is erősödik.

A most megjelent Okos rulett az albumon ugyan a harmadik dal, de negyedikként kap klipet. Az anyagról elsőként a Mondd vagy súgd debütált, majd az Ego tréning kapott képi megjelenítést, legutóbb pedig a Zéró gravitációnak jelent meg a kisfilmje. A klipek két havonta debütálnak, így januárra lett időszerű az Okos rulett premierje.

Mint ahogyan a dalok, úgy a videók is igen változatosak. Az A mondd vagy súgdhoz például egy bensőséges telefonos felvétel készült, zenekari terápia lett az Ego tréning, a Zéró gravitáció animált klipje pedig egy csillám diszkóba repít minket.

A most megjelent Okos rulett pedig egy szívszaggató duett, mely karcos képekkel mutat be egy széthulló kapcsolatot, párhuzamba állítva azt a lassacskán szétporladó épülettel. A videót a Pilisben forgatták egy elhagyatott szállodában, a rendező pedig Vadas Géza volt, aki az Ego tréningért is felelt.

„A klip tökéletesen hozza a dal hangulatát. Romokban heverő kapcsolat, önmagával küzdő ember, a kilábalni vágyás az érzelmi zsákutcából. Ez nem egy vidám dal, de szerintem szép. Egy egyszerű duett egy zongorával és két énekkel előadva, amelyben Kiss Flóra volt a partnerem” – mesélte a videóról Szilárd, aki hozzátette, hogy a szomorú szám ellenére ő köszöni, nagyon is jól van, és már alig várja, hogy ismét koncertezhessen. Addig pedig otthonában folyamatosan dolgozik új ötletein, március 18-án pedig érkezik az újabb kisfilm.

Főkép: sajtófotó/Bátori „Sinco” Gábor

A cikk a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a 200. részbe!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta