Megnyitotta hatodik Közösségi Házát a Csányi Alapítvány

Rovat

Megosztás

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke részvételével nyitotta meg az idén 12 éves Csányi Alapítvány Mohácson a hatodik Közösségi Házát, amelynek falain belül oktató és fejlesztő programokat szervez a településen és környékén élő támogatott diákjainak. A 135 millió forintba kerülő épületet április 25-én vették birtokba a gyermekek. Az Alapítvány még idén 30 fiatal bevonásával országosan 380-ra bővíti a támogatottak körét, akik közül 46-an fognak a mohácsi házhoz tartozni.

Az Alapítvány Kuratóriuma 2013-ban döntött arról, hogy a hatodik Közösségi Házát két csoport indításával Mohácson hozza létre. Az Alapítvány olyan helyeken bővíti tevékenységét, ahol az Alapítóhoz kapcsolódó vállalatok működnek, ezzel is segítve a környéken élő gyermekek fejlődését. Az intézmény 2014 nyarán két mentorral és harminc gyermekkel – átmeneti jelleggel – a Mohácsi Ifjúsági Centrum épületében kezdte meg működését. Ezt követően az Alapítvány 2016 tavaszán további 16 taggal bővítette a helyi támogatottak körét. Azóta három mentor összesen 46 gyermek életútját egyengeti Mohácson. Jelenleg 31 fő 7. osztályos és 15 fő 5. osztályos tanuló alkotja a közösséget, akik a mohácsi és a bólyi járás 20 településének 16 iskolájából érkeznek a foglalkozásokra.

Az új Közösségi Házban négy külön terem, egy színes közösségi tér és egy 17 főre berendezett számítógépterem áll a tanulók rendelkezésére. A tágas kertben egy elkerített focipálya is helyet kapott, ahol a gyermekek kedvükre sportolhatnak. A tervezésre és kivitelezésre kiírt pályázatot egy mohácsi székhelyű cég, az SH-BAU nyerte meg, aminek eredményeként a kivitelezés ideje alatt az Alapítvány 10 fő folyamatos foglalkoztatásához járult hozzá. A telekvásárlástól a berendezésig 135 millió forintba került az új Közösségi Ház.

A Dr. Csányi Sándor által még 2005-ben életre hívott Csányi Alapítvány ún. Életút Programja általános iskola ötödikes osztályától a legmagasabb végzettség megszerzéséig támogatja a nehezebb helyzetben élő gyermekek oktatását és nevelését. Európában egyedülálló módon 12-14 éven keresztül segítik őket mentorok, pedagógusok, hogy kibontakoztathassák tehetségüket. Az Életút Program, mint ahogy azt a neve is mutatja, hosszú távú célja, hogy elősegítse az esélyegyenlőség, a társadalmi mobilitás megvalósulását, továbbá összetartó közösségeket alakítson ki. Ez évtől 380 gyermek és családja kap támogatást a programon keresztül.

A Csányi Alapítványról

Az Alapítvány teljes vagyona jelenleg 2,7 milliárd Ft. Az alapító Dr. Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója, 2005-ben magánvagyonából adományozott egymilliárd forintos alaptőkén túl az évek során további 1,5 milliárd forinttal növelte az Alapítvány vagyonát, a fennmaradó rész a támogatói adományokból és a hozamból származik.

Az Alapítvány jelenleg hat helyszínen (Jászberény, Nagybajom, Kaposvár, Szeged, Pécs és Mohács) van jelen. A tehetséges gyermekeket 18 mentor és több mint 50 fejlesztőtanár segíti. Az Életút Program egy előre meghatározott tematika alapján, 14 éven keresztül tartó program, amely végére a támogatottak felsőfokú végzettséget, vagy szakmai végzettséget, nyelvvizsgát, ECDL (Európai Számítógép-használói Jogosítvány) vizsgát tesznek le. Emellett az évente megrendezésre kerülő 15-20 nyári tematikus táborban a rengeteg élmény mellett történelmi, logikai és pénzügyi ismeretekre is szert tesznek a gyermekek.

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,176RajongóLike
177,760KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta