Ezt nézed:  / Hírek / Zsebpénz / Megtarthatod az utcán talált pénzt?

Megtarthatod az utcán talált pénzt?

Bizonyára veletek is előfordult már, hogy útközben találtatok egy bizonyos összeget. Ha kevés összegről van szó, szó nélkül mindenki zsebre vágja és folytatja az útját. De mi ennek a helyes menete?

ki-mit-talal-ove-411

Nem mindenki rakná el ösztönösen, még ha 200 forintról is van szó. Azonban előfordulhat, hogy nagyobb összeget találsz, 5-10 ezer forintot, vagy még többet. De mit csinálj vele? Mindenkinek megfordul a fejében, hogy elrakja magához, hiszen mindig jól jön egy kis mellékes. De ezzel nem cselekszel helyesen és még szabálysértést is követsz el.

2015_04_08-PARAGRAFUS-JELA törvény ugyanis úgy rendelkezik a talált tárgyakat illetően, hogy mindent vissza kell szolgáltatni a jogos tulajdonosának. Pénz esetében nem az összeg számít, mert jogilag 5 forinttal is így kéne tenni. A területileg illetékes közjegyzőnek kell leadni.

notar-bg-03

Azonban ha szeretnél igényt tartani a talált összegre, akkor jelezheted felé. Ez esetben ha 3 hónapon belül nem jelentkezik a tulajdonos, akkor a tied lesz. Ha nem tartasz rá igényt, akkor az államkasszába megy a pénz.

borton3

Velem is fordult már elő, hogy találtam kisebb összeget. Pár hónapja történt, hogy 500 Ft-ot találtam. Felvettem a földről, vártam 10 percet, hátha megjelenik valaki, de miután senki nem jött, elraktam. Úgy gondoltam 500 Ft még az az összeg, amit senki nem keresne a rendőrségen, vagy a közjegyzőnél, és nem érte volna meg vesződni vele. De nagyobb összeggel más a helyzet. 50000 Ft felett már bűncselekménynek számít, ha elrakod a talált pénzt, és börtönbüntetést is kaphatsz érte. Érdemes tehát becsületesnek lenni, mert a végén talán meg is tarthatod, ha türelmes vagy.

 

Megtarthatod az utcán talált pénzt?
Mekkora volt a legnagyobb összeg, amit találtál?