Ezt nézed:  / Hírek / Suli / Melcsi néni kedvenc könyvei

Melcsi néni kedvenc könyvei

Szeretsz olvasni? Van kedvenc könyved? Melcsi néni most elárulja, neki mik a favoritjai!

1. Márai Sándor: Az igazi

A történet nem sokkal különb egy egyszerű szerelemnél, ami tönkremegy. De a kontextus (környezet), amelyben elmeséli az író ezt, már annál egyénibb! Hiszen mindkét féllel elmondatja a történetet, így megláthatjuk, mennyire eltérő a férfi és női gondolkodásmód, ezáltal nem csak árnyaltan humoros, hanem elgondolkodtató és tanulságos olvasmányt forgathat a kezében az olvasó.

Melcsi néni erről a könyvről beszél a Középsuli sorozat 41. részében:

 

2. Milan Kundera: A lét elviselhetetlen könnyűsége

Oké, oké, ez egy klasszikus darab, de hát mégiscsak nagyszerű az a fogalmazás és történetvezetés, amelyet Kundera képvisel. Számtalan mély gondolat és féjdalmas életigazság egyetlen könyvben.

Nincs lehetőségünk ellenőrizni, melyik döntésünk jobb, mert összehasonlításra sincs módunk. Az ember mindent előszörre és felkészületlenül él át. Mint mikor a színész egyetlen próba nélkül játssza a darabot. De vajon mit ér az élet, ha az első próbája már az élet maga?

 

3. Karinthy Ferenc: Gellérthegyi álmok

Ez valójában egy dráma, amelynek egyetlen női és egyetlen férfi szereplője van. A második világháború idején találkoznak össze egy elhagyott, budai villában. A fiú katona, üldözője azoknak, akik közül a lány való, de ellenségek helyett nem csak társak, hanem egymás szerelmei is lesznek…

Évekkel korábban Melcsi néni egy belvárosi színházban játszotta ezt a szerepet, kiváló partnerével, Andorai Péterrel.

19906199_d6c2120af02e49595e66d9257d01e639_xl