Ezt nézed:  / Zsebpénz / Mennyibe kerül a karácsony?

Mennyibe kerül a karácsony?

A karácsony ugyan a szeretetről és az egymással való törődésről szól, mégis számba kell vennünk az ilyenkor felmerülő költségeket. Az átlagosnál kicsit többet szoktunk költeni, aminek a jó részét ilyenkor az ajándékok teszik ki.

Christmas investments 1Pontos felmérésekről ugyan nem lehet tudni, de egy átlagos magyar ilyenkor 20-40 ezer forintot költ ajándékokra. Leginkább a szeretteinket szoktuk meglepni, de a közeli barátok, és a hozzátartozók is ide számítanak. Akinek ilyenkor ajándékot veszünk az 7-10 főre tehető.

depressed-man

A boltok forgalma kétszeresére, egyes helyeken ennek többszörösére is emelkedhet. A vásárlási láz az utolsó héten lesz úrra mindenkin. A forgalmasabb helyeken tömött sorokra lehet számítani, valamint hosszú sorban állásra. Aki nem készült fel előre az ünnepekre, az sietve igyekszik megvenni a dolgokat. A nagy rohanásban amúgy is még eszünkbe jut pár ember, akit kifelejtettünk a listáról és gyorsan szerezni kell neki is valamit.

RS10247_KA-20131219-IMG_0974-karacsonyi-nehez-etelek-scr

Egy szintén nem elhanyagolható pont az a karácsonyi menü. Ilyenkor több fajtát készítünk, valamint olyanok is szerepelnek rajta, amit amúgy csak ritkábban eszünk. Ide tartoznak a halételek, vagy a sütemények. Egy átlagos karácsonyi menü így 10-20 ezer forint körül mozog, amibe beleszámoljuk, hogy meghívunk pár embert.

Stockphoto_-_mikulás_-_télapó_-_karácsony_-_pénz_-_bankjegy

Egy átlagos család kiadása az ünnepekre 100-130 ezer forint, amiben számba vettük a legnagyobb költségeket. Ez körülbelül egy ember átlagos havi keresetének felel meg.

Csurga-Karácsonyi-dísz-hátterek-4A karácsony mindig is nagyobb összegű kiadásokkal járt, de ha előrelátóak vagyunk és felkészülünk az ünnepekre, akkor kisebb összegből is jól ki lehet jönni. Nem szabad mindent a legvégére hagyni, mert akkor csak kapkodás és költekezés lesz a vége, sokkal inkább szól a meghittségről és a szeretteinkkel együtt eltöltött időről.

 

Mennyibe kerül a karácsony?
Mennyit költesz karácsonyi ajándékokra?

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share