Mennyire vagy képben? 5 szuper romantikus magyar regény, hogy ráhangolódj a Valentin-napra!

Rovat

Megosztás

Te sem rajongsz a Valentin napért akkor sem, ha van párod, ha meg szingli vagy, akkor főleg ki nem állhatod február 14-et?! Titkon viszont mégis csak vágysz a romantikára, de a műanyag lufik és a nyálas szivecskés vackok helyett szívesebben burkolózol be egy meleg pokrócba és gőzölgő teával a kezedben egy jó kis regényt olvasol?

Akkor már biztosan túl vagy a Rómeó és Júlián, meg az Anna Kareninán és az Üvöltő szeleket is kívülről fújod.

 

Éppen ezért most elhoztunk neked néhány szuper magyar regényt, amelyek tökéletes társaid lehetnek a szerelmesek napján. Vigyázat! Szívszakadás és pityergés garantált!

Gárdonyi Géza: Ábel és Eszter

 

Sajnos a legtöbb embernek Gárdonyiról csak az Egri csillagok című regény ugrik be, pedig az egri remete nem a történelmi művekben alkotott leginkább maradandót. Az ő igazi világa a lélektani regények, s így a romantikus történetek. Ezeknek a szerelmes sztoriknak az egyik legkiválóbbika az Ábel és Eszter, amelyet gyakran csak úgy emlegetnek, mint az „epedés végtelen éneke.” A történet egy fiatal lányról és fiúról szól, akik amolyan szerelem első látásra sztoriba bonyolódnak, ám az élet mindig közbe szól és sosem lehetnek egymáséi. Rómeó és Júlia magyar megfelelői is lehetnének ők, de Ábelnek és Eszternek alig van köze a shakespeare-i szerelmesekhez.

Móra Ferenc: Aranykoporsó

Diocletianus császár jóslatot kap: ha eltitkolja fia elől származását, akkor 20 éves korára a legszebb bíborba öltöztetheti. A fiú rabszolgának hiszi magát, aki beleszeret az uralkodó háznépének fiatal úrnőjébe – akit nemesi származása miatt felnőttként feleségül is vehetne, de mivel ezt nem tudja, nem is hihet kapcsolatuk jövőjében. A lány viszontszereti, és a közös jövő reménye híján csak a mának él. Félreértett jóslat, hatalomvágy, családi titkok – az emberi gyarlóság áldozatává válik a szerelem, és a regény végén egészen biztosan tisztábban látjuk majd a saját érzéseinket is.

 Závada Pál: Jadviga párnája

Az elmúlt húsz év egyik legromantikusabb regénye, noha a mű alapkoncepciója korántsem olyan idilli, hiszen valójában az elidegenedésről és az eszményi családi élet széthullásáról szól. A naplóformában írt regényt egy fiatal férfi jegyzi, aki egy csodálatos nővel, Jadvigával lép házasságra. Kettejük viszonya azonban az évek alatt egyre rejtélyesebbé és homályosabbá válik, mígnem egy nap a feleség kezébe kerül a napló és ő is írni kezd bele. Az izgalmas történethez pedig hozzájön a forma és a nyelv varázslatossága, ami igazán romantika korabelivé teszi a könyvet.

 Szép Ernő: Lila akác

Ha értékeled a fekete humort, akkor ezért a műért rajongni fogsz. Manci, Margó és Béla szerelmi háromszöge szerelmi eskük, átmulatott éjszakák, évődés és vágyódás köré szövődik, mindez egy bájosan humoros, utánozhatatlanul „szépernős” regényben.  A könyv egyébként ideális azoknak is, akik kicsit ódzkodnak a klasszikusoktól: Szép Ernő műveinek ugyanis megvan az a jó tulajdonsága, hogy a nyelvezete teljesen 21. századi, még akkor is, ha írójuk az előző évszázadban alkotott.

 Nádas Péter: Emlékiratok könyve

Talán keveseknek jutna eszébe Nádas Péter regényét a romantikus műalkotások közé sorolni, holott az elmúlt negyedszázad magyar irodalmában Nádas küzdött a legtöbbet egy hiteles érzéki nyelv megteremtéséért. Az Emlékiratok könyve több síkon futó cselekményében többféle szerelmi szálra is bukkanunk, hagyományos férfi-nő viszonyra és homoerotikusra egyaránt. A regény nem csupán cselekményében, több síkon játszódó regényidejében, elbeszélő hangjaiban és történetvezetési formájában egyedülálló munka irodalmunkban, de mondatalkotása is lenyűgöző és a túlfűtött szenvedély sem idegen tőle.

Fotók: moly.hu

Borítókép: rd.com

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,227RajongóLike
178,206KövetőKövess be
137,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta