Mézédes nappalok Marokkóban

Rovat

Megosztás

Tengerparti pihenés. A turisták imádnak emiatt Marokkóba látogatni. dr. Kiss Róbert Richard, az Inforádió Világszám műsorvezetője azonban felhívta a figyelmünket arra, hogy más érdekességek is várnak minket ebben a gyönyörű afrikai országban.

Lenyűgöző magas hegységek, csörgedező patakok és pálmafák. Ez várja a nagyutazókat az Atlasz-hegység oázisánál. A környező településekre innét hordják a tiszta vizet. Túl sokan nem élnek itt, hiszen nincs annyira kiépítve ez a rész, de azért van néhány ház, amelyek az itteni sziklák kövéből készültek. A hegyek közel ezer méteresek, de a magasabbak akár a 4 ezer métert is elérik.

Az északi hegyvonulatok pompásak, a déli területek sivatagosak és lakatlanok, a Nyugat-szaharai rész státusza azonban még mindig nem tisztázott. A marokkói lakosok szerint külön országrész, azonban Mauritánia is igényt tart a területre.

BerberAndHisCamelMoroccotoursMorocco-222711383306543_crop_538_259_f2f2f2_center-center

A szállodák színvonala megfelelő, a marokkói konyha kiváló, az árak pedig nincsenek az egekbe emelve. Ételeik sok-sok mézzel készülnek, olykor válogatott diókkal és mogyorókkal megspékelve, hogy megadják a sajátos marokkói ízélményt. A műsorvezető elmondása szerint az arab világon belül Szaúd-Arábiában, Marokkóban és Damaszkuszban a legjobbak az édességek. Az egyik leghíresebb cukrászda Szíriában volt ismert, ahová régen még gépeket is indítottak, hogy az arab főméltóságok ínycsiklandó finomságokkal kedveskedjenek feleségeiknek. Az éttermekben bőségesen bánnak az ételekkel. A datolyákat is előszeretettel használják fel ételeikhez. A kiszolgálásra is csak jót tudott mondani a műsorvezető, ráadásul luxusszolgáltatásban sincs hiány, ha valaki arra vágyna.

Morocco-02-Copyright-DanWildey

Marokkóban még bioszféra-rezervátum is látogatható. Itt található az egyik legegyedibb fa, ami csak Marokkóban található. A neve argan-fa. A fából olajat sajtolnak, majd azt a helyi kozmetikai ipar alapanyagává teszik. Emellett Nemzeti Parkokba is be lehet térni, de még sivatagi túrákat is szerveznek.

Food-stall-selling-tagines-in-Morocco

 

Érdekességek Marokkóról:

 • Marokkó mellett kis szigetek is találhatóak, amiknek hovatartozásáról korábban komolyabb viták is voltak a spanyolokkal.
 • A Szahara területénél divat, hogy homokmintákat gyűjtenek, majd azt kis üvegcsékbe teszik.
 • 1777–ben Marokkó volt az első ország, amely elismerte az Egyesült Államok függetlenségét
 • Az amerikai-marokkói barátsági szerződés az egyik legrégebbi ilyen megszakítás nélkül lévő szerződése. John Adams és Thomas Jefferson írta alá. Erre nagyon büszkék Marokkóban.
 • Kalóztanyák is voltak Marokkóban.
 • Korábban rengeteg harc dúlt a területfoglalásokért. Függetlenségi mozgalmak, forradalmak és polgárháborúk is zajlottak. Mindkét világháborúban marokkói katonák is szolgáltak a francia hadseregben.
 • A hivatalos pénznem a dirham.

 

Erre vigyázz, ha Marokkóba mész

 • A múzeumokban általában tilos fényképezés közben vakuzni.
 • A taxinál még azelőtt érdemes megalkudni az árban, hogy elindulna a jármű, különben lehet, hogy a tarifa magasra szökik. Éjszaka drágább a taxi, mint nappal.
 • A borravalót szinte mindenhol elvárják. Általában 10%-os borravalót kérnek.
 • Vizet mindig érdemes magunkkal vinni.
 • A Nyugat-szaharai térségeknél érdemes az oltásokról tájékozódni.
 • A közlekedés – főleg a sivatagban – néha olyan mintha rally versenyen éreznék magukat a sofőrök, ezért érdemes odafigyelni.

 

„A legfontosabb dolog egy autóban nem a fék, hanem a duda.” – tette hozzá a műsorvezető, utalva a marokkói közlekedésre.

A marokkói lovasversenyről, amelyen magyar versenyzők is részt vettek ITT olvashattok.

 

Hallgasd te is az Inforádió Világszám műsorát az FM 88,1 MHz-es frekvencián dr. Kiss Róbert Richard műsorvezetésével! Péntek este 19:00 órától és szombat délelőtt 10:00 órától. 

Fotók: 40.media.tumblr.com, sites.psu.edu, www.sidetracked.com, couturetraveller.com,

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,176RajongóLike
177,760KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta