Ezt nézed:  / Hírek / Környezetvédelem / Meztelencsiga-gyűjtéssel segíthettek magyar tudósoknak

Meztelencsiga-gyűjtéssel segíthettek magyar tudósoknak

Magyar tudósok kérnek segítségét, méghozzá meztelencsiga-gyűjtésben! Páll-Gergely Barna zoológus, nemzetközi hírű csigakutató Facebook-posztjában írt arról, miért!

A pincelakó meztelencsigák, amik nagytermetűek és sárgás-zöldes színűek, viszonylag ritkán fordulnak elő városi környezetben, azonban a nyári esőket követően lehet találkozni velük az utcán. A magyar tudósok, Páll-Gergely Barna és Turóci Ágnes már gyűjtöttek Budáról – Királyhágó tér környéke és Herman Ottó út, – meztelencsigákat, de amikor felboncolták őket, érdekes eredményt kaptak.

Kiderült, hogy egy másik fajt találtak, amiről az országban még nem jeleztek: a foltos meztelencsigát.

Fotó: Facebook

Ezért is felmerült bennük a kérdés, hogy az összes pincelakó meztelencsiga adat rossz határozás eredménye-e? Átnézték a Mátra Múzeum gyűjteményi anyagát is, és a következőt írták:

A pincelakó meztelencsiga országszerte elterjedtnek látszik, míg a foltos meztelencsiga csak Budáról ismert jelenleg. Hogy felmérjük, hogy a két faj jelenleg mennyire terjedt el, szükségünk lenne élő példányokra Budapestről illetve az ország más tájairól is. Ha láttok nagytermetű, sárgás-zöldes, barna foltos meztelencsigát, legyetek kedvesek eltenni egy befőttesüvegbe (vagy hasonlóba), a többi logisztikát pedig megbeszéljük privátban.

 

Arra kérnek mindenkit, hogy jelezze, ha talál a leírtaknak megfelelő meztelencsigát ITT.

Mindkét faj egyébként a Kaukázus térségében őshonos, és nagyon úgy tűnik, hogy Európába onnan települtek be az elmúlt évtizedekben – írta Barna Facebook-posztjában.

Főkép: illusztráció

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share