Mi az a cibetmacska?

Rovat

Megosztás

Tibi azt ecsetelte két haverpajtásának a Középsuli sorozat 200.részében, hogy mégis mi az ördög az a cibetmacska. Bende és Dominik nem igazán akarták elhinni a választ. Pedig igaz volt!

„Tudtátok, hogy létezik olyan kávé, amit egy macska kakijából csinálnak?”

Ti elhiszitek, hogy létezik olyan kávékülönlegesség, amit egy cibetmacska kakijából állítanak elő? Hát persze, hogy Tibi megint nagy hülyeséget mondott! Miért állítaná elő bárki is a kávét egy cica ürülékéből? Vagy nem igen tudja, mivel van dolga, vagy abszolút nem normális! De vajon tényleg létezik? Kapaszkodjatok meg, tényleg! Ugyanis a cibet kávé eredeti neve: Kopi Luwak, vagyis a Kopi indonéz nyelven kávét jelent – a Luwak pedig a közönséges pálmasodró. A Kopi Luwak tehát nem csak a nevet, hanem egyúttal a származási helyet (Indonézia) és a keletkezési módot (pálmasodró) is jelenti.

Magyarul csak cibetmacska kávé – avagy “macskaszar kávé”.

Ne tévesszen meg benneteket a dolog, ugyanis a cibetmacska kávé nem a kávéfajtát jelöli, hanem csak a gyártási folyamatát. Ugyanis réges régen a gyarmatosítás idejében holland telepesek uralták az indonéz világot, akik megtiltották, hogy a leszüretelt kávébabokat megegye a lakosság. Ők azonban ezt nem fogadták el, egyszerűen kikerülték a rendszert: észrevették, hogy a cibetmacska megeszi a kávébabokat, majd szinte érintetlenül ki is üríti magából. A lakosság összeszedegette a kipottyantott kávébabokat, megfőzték, s megitták.

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta