Mi az, hogy aktív és passzív szókincs?

Rovat

Megosztás

Minden egyénnek, így neked is kétféle szókészleted van: az aktív szókészleted és a passzív. Az aktív szókészleted azokat a szavaknak az összessége, amelyeket gyakran használsz beszélőként, a passzív szókincsed pedig ennek az ellentéte.

A passzív szókincs azon szavak az anyanyelvedben, amiket vagy nem használsz, vagy csak ritkán használsz, de az is lehet, hogy egyáltalán nem ismersz. A passzív szókincs egy része az egyén életében történő változások függvényében mozog a két szókincs között.

De vajon hány szó az, amit ismerhet egy ember? Ebben a 2002-es Magyar Nemzet cikkben arról írnak például, hogy 1865-ben egy úgynevezett „értelmiségi” utazó három angol paraszt beszélgetését hallgatta, miközben azok almát szedtek, s megállapította, hogy szókincsük szavainak száma nem több száznál.

A cikk azt is írja, hogy a szókincs egy igen gyorsan bővülő dolog, hiszen az ember már egyéves korában legalább ötven szót ismer, s kétéves koráig pedig hetente tanul meg száz újabb és újabb szót.

Egy számodra tanult idegen nyelvben a passzív szókincs azoknak a szavaknak az összessége, amelyeket ritkán használsz. Idegen nyelvtanuláskor arról nem beszélhetünk, hogy azon szavak a passzív szókincsedbe tartoznak, amelyeket nem ismersz.

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,184RajongóLike
177,760KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta