Ezt nézed:  / Hírek / Zsebpénz / Mi a különbség a Diákhitel 1 és 2 között?

Mi a különbség a Diákhitel 1 és 2 között?

Ha felvettek az egyetemre, jó, ha tudod, hogy akár havi 50 ezer forintot is igényelhetsz diákhitelként. Jelenleg a Diákhitel 1 konstrukcióval élve szerint szabad felhasználású hitelt kapsz, míg a Diákhitel 2 csak a költségtérítés finanszírozására fordítható. Van esély arra, hogy bevezessék az OKJ képzéseket finanszírozó Diákhitel 3-at is.

A Diákhitel 1 konstrukciónak kedvezőtlenebb a kamatozása, mint a csak a tandíj finanszírozását szolgáló Diákhitel 2-nek. Az előbbi jelenlegi kamata 3,9 százalék, a teljes kamatláb 5,15 százalék. Az utóbbi 2 százalékot kamatozik. A diákhitel maximum 11 szemeszterben igényelhető, és ha hosszabb a képzési idő, akkor is csak 14 szemeszterre lehet felvenni.

A Diákhitel 1-et havonta és félévente, egy összegben is felvehetitek. Ennek legalacsonyabb összege 15 ezer forint, míg a maximum 50 ezer forint. A Diákhitel 2 konstrukcióban nincsenek limitek, itt a mindenkori tandíj összege igényelhető, és az utalást közvetlenül az oktatási intézmények kapják meg. Egyy félévben legfeljebb öt hónapon át kaphattok hitelt.

A szeptember 15-ig beérkezett igénylések esetében a hitel első összegét október 15-ig kézhez kaphatjátok. A tavaszi félévben február 15-ig lehet igényelni, és az első összeg március 15-én érkezik.

Minden magyar állampolgár, illetve magyarországi bejelentett lakcímmel jelentező, 40 évesnél fiatalabb személy igényelhet Diákhitelt, és ezt megteheti az egyetemek online felületein (Neptun, ETR)  is.

A törlesztést akkor kell elkezdeni, ha befejeztétek a tanulmányaitokat, de legkésőbb négy hónappal azután, hogy betöltötted a negyvenedik életévedet.

Forrás: eduline.hu

 

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share