Ezt nézed:  / Hírek / Színes / Mi okozza a Minecraft töretlen sikerét?

Mi okozza a Minecraft töretlen sikerét?

A mai modern világban hihetetlen gyorsan bukkannak fel, valamint tűnnek el trendek. Ha már játékokról beszélünk, gondoljatok csak a Pokémon GO-ra vagy a Raftra. Ugye, milyen 2016? De ha kicsit a gamer világtól eltekintünk, ilyen 15 perc hírnév volt az emberméretű szalmazsák, Bözsi néni vagy Kasszás Erzsi is. Akkor mégis mi az, ami egy játékot közel egy évtizede a csúcson tart? Hogy lehet, hogy még mindig, legalább annyira töretlen sikerrel tombol? Nézzük!

A Minecraft hivatalosan 2011 november 18-án jelent meg, 2014-re pedig már a legkelendőbb PC-s játékká vált. A Mojang cég készítette, azonban később eladták a játékot. A játék eredetileg egyfajta életszimulátornak indult, de nem a Sims-féle értelemben, itt inkább a túlélésről van szó, mint életvitelről. A játék kezdetekor főhősünk, a mindenki által ismert zöld-kék ruhás úriember egy világ kellős közepén találja magát, ami annyira egyedi, hogy nincs két ugyanolyan. És ezt most tényleg szó szerint tessék érteni! Mikor ugyanis létrehozunk egy játékot, a rendszer egy rettentően bonyolult, nagyon kifinomult algoritmus alapján, de véletlenszerű kombinációkkal létrehoz egy univerzumot, amit ráadásul a kiinduló pozíciónkat elhagyva folyamatosan generál is tovább. Már ez önmagában megadja az alapját a játék megunhatatlanságának, de ez még mindig sehol sincs ahhoz a kreativitáshoz, amit a játék a kezünkbe ad.

A játékmenet úgy épül a túlélésre, hogy mindent magunknak kell megszereznünk, sőt, megépítenünk, ugyanis közel sem minden található meg készen a kis világunkban. Lexikonnyi tudás halmozható fel belőle, hogy milyen nyersanyagokból mit tudunk készíteni, mihez mi kell, milyen eszköz mire való, és hogyan kell használni. Tulajdonképpen folyamatosan fát vágunk, gyűjtögetünk, vadászunk, bányászunk, éjjel pedig még a zombikkal is harcolunk. Ez is egy megközelítés, de lehet másképp is.

A játéknak ugyanis többféle módja is lehet. Előbbi a túlélő mód volt, a kreatív módban azonban minden rendelkezésre áll, az összes elem, blokk, ami létezik, adott, és szabadon kiélhetjük fantáziánkat az alkotásban. A Minecraft építő elemeiből ugyanis BÁRMIT meg lehet alkotni. Tényleg bármit… Igaz, pixeles, de megoldható! 😀 A játékban található ráadásul egyfajta elektronikai törvényiség is, ami egy alternatív mérnöki tudást igényel, természetesen azért nem olyan bonyolultat, mint az igazi. De ez az, amit igazán szeretek én is ebben a játékban. Itt minden létezik, ami a valóságban, azonban minden relatív, vagy alternatív módon működik. Ennek a játéknak is megvan a maga fizikai törvény-rendszere, noha sokban eltér a valóditól, de aki ráhangolódik, annak abszolút logikus, érthető, mi miért, hogyan is van. Ha eleget bújtuk az internetet, kitanultunk mindent, simán építhetünk liftet, önmagától működtethető farmot, jelszóval védett bejárati ajtót, vagy ismét hangsúlyozom, BÁRMIT, amit csak akarunk.

Minecraft vs. Lego?

Szinte biztos vagyok benne, hogy ha már ismerted eddig a játékot, megfordult a fejedben a Legohoz való hasonlósága, ha pedig még nem, akkor most elgondolkodsz rajta. Valóban, a két játék a kreativitás terén nagyon hasonlóan működik, egy aprócska eltéréssel; A Lego iszonyú drága. Már egyetlen kis csomag is több ezer forintba kerül belőle, azt pedig mindenki tudja, hogy kevés Lego nem Lego… a Minecraft pedig eredeti verzióban is össz-vissz alig pár ezrünkbe kerül, de legálisan is van számos módja, hogy ingyen tudjunk játszani vele. Ráadásul nem korlátoz darabszám, hogy miből mennyi van nálunk (illetve a játékban lényegesen könnyebb beszerezni…), és az előbb említett fizikai relációk is sokat hozzátesznek az élvezetekhez. És akkor még egy szót sem ejtettünk a legfőbb erőről!

Társas szórakozás!

A Minecraft játszható több emberrel is, simán összeülhetsz barátaiddal, és készíthettek könnyen egy házi-szervert, amin csak Ti generáltok egymással egy világot, ahol többen élhettek, pontosabban túlélhettek. De ha erre nincs lehetőség, akkor is ott vannak az internetes nagy szerverek, ahol játékosok tízezreivel, nemzetközi viszonylatban millióival építhettek, harcolhattok, versenyezhettek együtt. Segíthetitek is egymást, létrehozhattok közös bázisokat, mindenkinek kiosztva egy adott szerepet, de egymás ellen is fordulhattok, és az idővel, na, meg egymással is harcolhattok.

Mindig trendi, mindig friss..

A Minecraftban az a zseniális, hogy úgy lett létrehozva, hogy bárki kicsit bele tudjon nyúlni az eredeti koncepcióba, és újabb meg újabb ötleteket valósíthasson meg a játékmenet terén is. Bekerülnek a játékba olyan trend-központú elemek, mint a Fidget Spinner vagy éppen olyan játékmódok, mint a Hunger Games (“Éhezők Viadala” c. filmbeli játék alapján), ahol szinte játék a játékban módon, egészen más játékélményekhez juthatunk.

A Minecraft egy eszköz. Egy eszköz, hogy kiéld a kreativitásod, az alkotásvágyad vagy élj azzal, amit mások kihoztak belőle.

Te játszottál már valaha vele? Vagy a mai napig játszol? Nagyon kíváncsiak vagyunk a véleményedre, vajon Ti, Középsuli olvasók, mennyire kedvelitek ezt a játékot? Szavazzatok! 😉

Te és a Minecraft?
Te már ismerted a Minecraft világát?

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share