Mi a rákért késnek a késők folyton?

Rovat

Megosztás

Én nem szoktam késni, csak nem érek oda időben – szokták mondani a késők. Na jó, nem ezt szokták mondani, ezt csak én mondom frappánsan. A késők általában ócska kifogással élnek, de a lényeg mindig ugyanaz: nincsenek ott időben, ahol kell. Na de miért?

Hogy lehet az, hogy valaki sosem tud időben elindulni, hogy odaérjen valahová a megfelelő időpontban? Ez csak gyakorlat kérdése, vagy pszichológiai oka is van? Ha te is késő vagy, vagy később teszel meg fontos dolgokat, gondolkoztál már ezen? Majd most…

Annyit talán elmondhatunk, hogy aki késik, rendszeresen késik. Ezek az emberek egyszerűen úgy vannak beállítva, hogy sosem 15 perccel előbb, hanem 15-20 perccel később érnek oda, ahová kell. Pszichológusok szerint ennek oda a személyiségfejlődésben keresendő, illetve abban, hogy az illető kevésbé lelkiismeretes. Vannak tehát olyanok, akik egyszerűen nem akarnak időben ott lenni, ők a bunkók. De a legtöbb késős ember nem szándékosan késik, sőt legtöbbször mindent megtesz, hogy ne így legyen, mégis így sikerül. Ez egy emberi hiba, de vajon javítható, vagy sem?

Egy nemrég készült pszichológiai tanulmány szerint a krónikus késők rossznak titulált tulajdonságát okozhatja az úgynevezett időalapú jövőbeli memória. Ez azt jelenti, hogy ezek az emberek nem tudják érzékelni, vagy más szóval kiszámolni azt az időt, amennyire szükségük van a jövőben mondjuk odaérni valahová. Van, aki azt nem tudja, hogy egy esemény pontosan mikor történt a múltban, van aki pedig azt nem tudja érzékelni, mikorra várható egy esemény a jövőben. Például megszoktuk, hogy az állomástól mennyi időbe telik hazaérni, vagy otthonról mennyi idő beérni a suliba. Nos, a rendszeres késők valahogy ezt a jövőbeli időt nem tudják felmérni. Legtöbbször fel sem fogják mennyi idő telt el. Ami nekik csak 5 percnek tűnt, már lehet a valóságban 20 perc. És már el is késtek.

o-ALARM-LATE-facebook

A késők elhatározása mindig szilárd a tekintetben, hogy nem akarnak késni. De az az általuk 3 percesnek gondolt fogmosás és öltözés lehet valójában 40 perc volt. Az utóbbi agyi furcsaságot a szakértők tesztekkel is igazolták. Valaki egyszerűen képtelen felmérni az eltelt időt.

Ezt még azok is érzékelhetik, akik egyébként kiválóan osztják be az idejüket. Ha például valaki hallgat egy dalt és nem tetszik neki, óráknak tűnik az a 3 perc. A kellemes dallamból pedig 10 perc sem lenne elég. Ha valaki mégis ezzel küzd, annak ajánlunk 3 tippet, amivel segíteni lehet a megfelelő időérzékelést.

1. Rendszeres óraellenőrzés

Ha nem vagy tisztában azzal mennyi időt szöszmötöltél el a fürdőben reggel, gyakran csekkold az órát. Lehet, hogy már késésben vagy. Az óra mindig legyen jól látható helyen, ne csak a telód legyen az. Ha nincs még mindenhol fali órát, szerezz be párat! Hajrá!

2. Stratégia

Próbáld meg nagyjából feltérképezni mennyi időt vesz igénybe nálad egy-egy feladat. Ha tudod, hogy reggel neked 30 perc kell átlagban a készülődéshez, akkor annyival előbbre állítsd az ébresztőt. Így beállíthatod magadnak a kellő időt mindenre, és még el sem késel.

3. Nincs még ez, meg még az.

A késők attól is gyakran késnek, hogy indulás előtt még ez meg az eszükbe jut. Még iszom egy kis vizet, még megnézem az e-maileket stb. Nem szabad. Ha eljött az idő, amikor indulni kell, nem szabad elkezdeni még virágot locsolni, vagy kiteregetni. El kell indulni. Vagy sokkal előbb kell elkezdeni ezeket megcsinálni. Igen tudjuk, ez a legnehezebb része.

late-clipart-cartoon_clip_art_illustration_of_a_boy_who_is_late_for_school_0527-1305-2115-5004_SMU

A késésben egyébként az a legrosszabb, hogy gyakran megbántunk vele másokat. Nem érsz oda időben a szülinapra, mikor pont neked van szülinapod, lekésed a matekórát, és ez rosszul esik a tanárnőnek. Sose bántsd meg a matektanárnődet! Nem érsz oda időben a randira sem. Szomorú dolog folyton késni, de oda érni időben valahova szintén nehéz. Gyakorlat teszi a mestert.

Ha tehetek egy javaslatot, találkozót úgy beszélj meg, hogy ő vár, te meg nem mész. Ez a legjobb, mert így egyrészt tuti nem késel el, másrészt biztos, hogy nem kerülitek el egymást. Piece!

Mi a rákért késnek a késők folyton?
Te is folyton késel?

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,167RajongóLike
177,760KövetőKövess be
137,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta