Mi a személyiségtípusom?

Rovat

Megosztás

A tudósok rengeteg elméletet gyártottak már arról, hogyan oszthatóak az emberek csoportokra, mik azok a sajátosságok, amik esetleg több emberben is megvannak. Az egyik fölosztás, a Myers-Briggs Típus Indikátor alapján 16 személyiségtípus van. Te melyikbe tartozol?

 

Az öt személyiségjelleg

A személyiségtípusok személyiségjellegekből épülnek föl. Az öt személyiségjelleg a tudat, az energia, a természet, a taktika és az identitás.

Tudat –  Az introvertált személy kedveli azokat a tevékenységeket, amiket egyedül is tud végezni és gondolkodik, mielőtt cselekedne. Az extravertált viszont imád társaságban lenni, és beszéd közben gondolja ki a mondandóját.

Energia  – Az intuitív személyeknek nagy a képzelőereje, a megérzéseikre támaszkodnak, elméleteket gyártanak és arra koncentrálnak, hogy mi történhet. A realista személyek két lábbal állnak a földön, az érzékeikre támaszkodnak, gyakorlatias dolgokkal foglalkoznak és arra koncentrálnak, ami már megtörtént.

Természet – A logikai beállítottságú személyek kemények, az eszüket követik, az objektivitásra és racionalitásra fókuszálnak. Az elvi beállítottságú személyek érzékenyek, a szívüket követik, a harmóniára és együttműködésre fókuszál.

Taktika – A tervező személyek könnyen, határozottan döntenek, a tiszta szabályokat és irányelveket kedvelik, soha le nem késnének egy határidőről, a korlátokat keresik. A kutató személyek nagyon jól improvizálnak, szeretik, ha megmarad a választási lehetőségük, lazán állnak a munkájukhoz, a szabadságot keresik.

Identitás – Az öntudatos személyek érzelmileg stabilak, nyugodtak, lazák, nem aggódják túl a dolgokat. Az óvatos személyek aggódóak, odafigyelnek a kinézetükre, sikerorientáltak és maximalisták. (forrás: https://www.16personalities.com/hu)

 A négy alapcsoport

Hasonlóságok alapján a személyiségtípusokat négy alapcsoportba tudjuk illeszteni: racionalisták, idealisták, életművészek, gondviselők.

Racionalisták – A “racionális” a problémamegoldó temperamentum típus. Mindenféle problémával megbirkózik, vonatkozzon az a komputerekre, természetre, családra stb. Bármilyen rendszer felkelti a kíváncsiságát. Kielemezi, hogyan működik, azért hogy utána rájöhessen, hogyan működhetne jobban. A racionális típus nagyon ritka, a lakosság kb. 5-10 %-át teszi ki. De rengeteget tettek már a világ fejlődésért elméleteikkel, új technológiák kifejlesztésével, így nagyon jó hogy köztünk vannak.

Idealisták – Az “idealista” az a temperamentum típus, amelyik szenvedélyesen el van foglalva azzal, hogy fejlődjön a személyisége, hogy megtalálja ki is ő valójában és hogyan hozhatja ki magából a legtöbbet. Ez az önismeret iránti éhség vezérli a fantáziáját. A lakosság kb. 15-20 %-a “idealista” típus, ami nagyon jó, mert insprilája a többieket lelkesedésével és idealizmusával.

Életművészek – Az “(élet)művész” az a temperamentum típus, akinek megvan a természetes képessége ahhoz, hogy a művészetekben kibontakozzon. (Innen az elnevezés is, eredeti név: Artisan). Itt nem feltétlenül a szépművészetekre kell gondolni, mint a festészet vagy a szobrászat. A lakosság kb. 30-35%-a “életművész” típus, ami nagyon jó, mert izgalmakat, szépséget teremtenek maguk körül, az emberek szeretik őket, feldobják a társaságot.

Gondviselők – A “gondviselők” SJ az a temperamentum típus, amelyről bátran állíthatjuk, hogy a társadalom alappillére, mivel fontos számára, hogy szolgálja és megőrizze a szociális intézményeket. A “gondviselőknek” természetes adottsága, hogy menedzselje az intézményeket és minden képességét felhasználja, hogy jól menjenek a dolgok, nemcsak a munkahelyen, de a családban is. A lakosság kb. 40-45 %-a “gondviselő” típus, ami nagyon jó, mert ők szívesen végzik a nélkülözhetetlen, de nem túl izgalmas munkákat, ami a többi típus számára teher lenne. (forrás: http://lelektanitipusok.hu/index.html)

 16 féle ember a világon mindenütt

Ez előbb taglalt négy alapcsoport mindegyikét további négy csoportra lehet még bontani, így összesen 16 féle személyiségtípust kapunk, amelyeket izgalmas fantázianevekkel illetnek a pszichológusok. Ez tesztenként kissé eltérő lehet, de ez ne tévesszen meg, a lényeg minden hiteles tesztben ugyanaz: egy pontos elemzés Rólad. Ám ahogy a 16personalities.com is írja, figyelembe kell vennünk, hogy bármelyik modellt is vesszük alapul, személyiségünk csak egyetlen aspektus a sok közül. Cselekedeteinket a körülményeink, tapasztalataink és személyes céljaink ugyanolyan mértékben befolyásolják. Típus leírások és Prémium profilok című cikkeinkben leírjuk, hogyan viselkednek valószínűsíthetően bizonyos személyiségtípusok. Ezek a leírások azonban csak indikátorok és tendenciák, nem pedig száz százalékos bizonyosságot ígérő útmutatók és válaszok. Nagyon nem mindegy, hogy valaki egy személyiségjegy tesztelésekor 10 vagy 80 százalékot ér el, de a teszt eredményére ne szentírásként tekintsünk, hanem eszközként magunk és mások jobb megértésére.

Kezdd el a teszt kitöltését!

 

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta