Mi történik velünk, ha nem alszunk eleget?

Rovat

Megosztás

Egy jó kis buli vagy hajnalig tartó tanulás után nem mindig jut elég idő alvásra, aminek általában meg is isszuk a levét, és most következményként nem csak a szemed alatti szürkeségre kell gondolni, ami elrémiszt a tükörben másnap reggel.

Matthew Walker a Kaliforniai Egyetem egyik brit professzora, az idegtudomány és a pszichológia terén tevékenykedik, kutatásai pedig főként az alvás és annak hiányának látható, és érezhető hatásaira fókuszálnak.

A Why we sleep (Miért alszunk?) című könyv szerzője számos dolgot megfigyelt azoknál, akik mindössze néhány óra alvással élik túl a napot.

A memóriánk szinte végtelen kapacitásúnak tűnhet, ám a nem elég alvás teljes mértékben megakadályozza az agyat abban, hogy új emlékeket tároljon. Alvás nélkül az agy “memóriadobozának” ajtaja teljesen becsukódik, Te pedig képtelen leszel az új események memorizálására, és nem is véletlen, hogy másnap úgy érzed magad, mint egy amnéziás, vagy ötször nyitod ki a hűtőt, mire eszedbe jut, mit is szerettél volna kivenni.

Egy, az Alzheimer-kór kialakulásában is szerepet játszó mérgező protein termelődését is nagyban elősegíti az alváshiány, ugyanis ez a béta amiloid nevű kis kedvesség mélyalvás idején ürül ki a szervezetből. Tehát, ha nem alszunk eleget, a későbbiekben nagyobb eséllyel alakul ki ez az amnéziás betegség.

Matthew Walker megfigyelései alapján az alváshiány nem csak az agyunkra van rossz hatással, a testünk is megsínyli a dolgot.

Ha csak 5-6 órát sikerül pihenni naponta, az legalább 10 évvel öregíti a testünket, mert a szaporító rendszer nem kap elég időt a reprodukcióra.

Az immunrendszer képessége a rákos sejtek legyőzésére már egy nap után 70%-al csökken, a rövid alvás idő tehát a rákos sejteknek is nagyban kedvez. Az Egészségügyi Világszervezet minden nemű éjszakai műszakban végzett munkát lehetséges rákkeltő anyagként osztályozott, nem véletlenül, szóval ha így tervezel dolgozni a jövőben, tudd mire vállalkozol.

A szív-és érrendszer is igényli a napi legalább 8 óra alvást, hiszen a tested ilyenkor rebootol. Alvás közben csökken a pulzusszám és a vérnyomás is alacsonyabb lesz, így a szív is pihen egy kicsit, mielőtt reggel újra munkába állna. Ha 6 órát vagy annál kevesebbet alszol, a jövőbeni halálos szívroham esélye 200%-al nő. Bizony, jól olvastad, 200!

De akkor mennyi ideig is bírjuk ki alvás nélkül, mielőtt bármiféle érezhető hatása lenne a dolognak? A válasz mindössze 16 óra. Ennyi idejű folyamatos ébrenlét után már a mentális és fizikai romlás isbekövetkezik, 19-20 óra után pedig olyan állapotba kerülünk, mint az ittas vezetők. Az éberség következményei felérnek egy alacsonyabb szintű agykárosodással és legalább napi 8 óra folyamatos alvás szükséges a károk helyreállításához. Nem lehetetlen tehát, de hosszabb távon nem éri meg ezzel játszadozni.

Aludni egyébként is kellemes időtöltés és ezek után azt hiszem mindenképp megéri jobban odafigyelni arra, hogy legalább 8 órán át kikapcsolt állapotban legyünk.

Fotók: shape.com, npr.org, cloudfront.net

 

Alváshiány
Te eleget alszol esténként?

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta