Ezt nézed:  / Hírek / Utazás / Zsebpénz / Mi várhat arra, aki az Egyesült Királyságban szeretne munkát vállalni?

Mi várhat arra, aki az Egyesült Királyságban szeretne munkát vállalni?

Az elmúlt időszakban rengeteget olvashattunk arról, hogy Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból. A témával az Inforádió Világszám adása is foglalkozott, dr. Kiss Róbert Richard műsorvezetésével.

Szlanka Zsolt, vállalkozó már tíz éve él kint Angliában. Tapasztalatait, értesüléseit és meglátásait a témával kapcsolatban az Inforádió Világszám hallgatóival is megosztotta.

Érdekesség, hogy Boris Johnson, London korábbi polgármestere, aki David Cameron brit miniszterelnök lemondása után az egyik legesélyesebb személynek tűnt a kormányfői poszt betöltésére, bejelentette, hogy mégsem indul az elnöki pozíció betöltéséért.

„Ennek az okát az angol sajtó úgy fogalmazta, hogy Boris Johnson kampánytársa „hátba szúrta” a politikust, tehát gyakorlatilag elindult vele szemben, és ezért Boris Johnson nem érezte azt, hogy neki ebben részt kellene vennie.”

– osztotta meg a híreket Szlanka Zsolt a hallgatókkal, majd hozzátette, hogy ez azért is érdekes, mert Boris Johnson kampányvezetőként támogatta Nagy-Britannia kilépését az Európai Unióból. Meglepő fordulatot hozhatna, ha ezt követően valóban olyan személy kerülne miniszterelnöki pozícióba, aki nem támogatja a kilépést. Szlanka Zsolt elmondása szerint jelenleg is nagy káosz uralkodik a brit politikai életben, a Brexit csupán másodlagos téma, de tisztában vannak azzal, hogy ezzel is nagyon fontos foglalkozniuk.

london-england-united-kingdom-city-night-bokeh-hd-wallpaper

Fotó: wallpapertvs.com

 

A kilépési folyamat máskülönben nagyon hosszas procedúrát igényel, ezért sem valószínű, hogy a közeljövőben mérvadó változások lépnek életbe.

„Maga a tárgyalási folyamat, amíg beadja az Egyesült Királyság hivatalosan Brüsszelnek a papírt, az eltarthat két évig, utána kezdődik el tulajdonképpen minden egyes apró részlet újratárgyalása. Tehát ezért van az, hogy a teljes leválás, akár 5 évig is eltarthat.”

– mondta Szlanka Zsolt, de azt is megerősítette, hogy sokan egy második népszavazást igényelnének, ugyanis többen nincsenek meggyőződve arról, hogy jól döntöttek. Másrészt arról is hallhattunk az elmúlt időben, hogy több tagország is elgondolkodott azon, hogy leváljanak az Egyesült Királyságtól, hogy megtarthassák az Európai Uniós tagságukat.

„A helyi politika annyira zavaros, hogy még bármi történhet a külpolitikával kapcsolatban.”

– nyilatkozta Szlanka Zsolt.

london-tumblr-photo-wallpapers

Fotó: localwom.com

 

Szlanka Zsolt meglátásai szerint azonban nincs mitől félnie a kint dolgozó magyaroknak sem, mondván a brit gazdaságot is az olcsó bevándorló munkaerő működteti.

„Ha kilép az Egyesült Királyság – akár 5 éven belül – akkor előfordulhat, hogy azoknak, akik ide akarnak jönni nagyobb kontrollon kell keresztülmenniük. Tehát azok jöhetnek leginkább, akiknek már van munkahelye, vagyis nem az lesz a sorrend, mint most, hogy eljövök ide és majd elkezdek munkát keresni, hanem már meglesz a munkahelyem és úgy jövök ide, mert azt biztos értékelni fogja az Egyesült Királyság, hisz a munkások építik az országot. Valószínűleg ez fog vonatkozni a különböző szolgáltatásokra is, vagyis az fog kapni különböző támogatásokat, munkanélküli segélyt, vagy szociális lakást, aki már dolgozott itt bizonyos évet, tehát építette az országot.”

– tette hozzá Szlanka Zsolt, majd elmondta, hogy az NI szám (National Insurance Number) igénylése sokat segíthet azoknak, akik kint szeretnének dolgozni, hiszen ez felel meg a magyar tb-és adószámnak, amivel mindenkit regisztrálnak és nyilvántartanak. Ez jogot biztosíthat arra, hogy az Egyesült Királyságban dolgozhassunk.

 

Hallgasd te is az Inforádió Világszám műsorát az FM 88,1 MHz-es frekvencián dr. Kiss Róbert Richard műsorvezetésével! Péntek este 19:00 órától és szombat délelőtt 10:00 órától. 

Borítókép: mixhdwallpapers.com