Miben más a középsuli, mint az általános iskola?

Rovat

Megosztás

Két iskola harca

Nagy mérföldkő egy diák életében, amikor felveszik egy gimnáziumba, szakközépiskolába. Mikre készüljön fel, mielőtt szeptemberben becsöngetnek?

Kezit csókolom, tanárnő!

A középiskolában szokatlan fogadtatásban részesül a diák: kis felnőttként kezelik (nem egyenrangú félként, mint az egyetemen), akitől elvárják az ehhez méltó magatartást és tiszteletet. Sok pedagógus – főképp férfiak – magázzák tanítványaikat. Ehhez természetesen azoknak is igazodniuk kell. Ebben az intézményben már nem pálya a „Csókolom tanító néni!” – megszólítás, hanem a „Jó napot kívánok!”-formula az elvárt.

Elado_7__es_8__osztalyos_es_gimnaziumi__9_12_es__tankonyvek_97199108829758

Kemény lazaság

Míg az általános iskola megalapozza tudásunkat, addig a középiskola tovább mélyíti azt. A tanárok előtt egy cél lebeg: hogy felkészítsenek az érettségire vagy a szakma megszerzésére. Épp ezért szigorúbbak is, bár bizonyos tekintetben elnézőbbek: nem érdekli őket, hogy vonalas vagy négyzetrácsos füzetbe írsz-e, és azért sem jár feketepont, ha nincs kész a házid. Ennek ellenére megjegyzik azt, aki túl hanyag, és persze azt is, akit érdekel az általuk tanított tantárgy.

Filozófus leszek, vagy kritikus…

Bár a legtöbb tárgy megegyezik az általános iskola utolsó két évfolyamában tanultakkal, akadnak újak is: ilyen a filozófia, társadalomismeret, művészettörténet, médiaismeret, ökológia, amikkel egy éven át foglalkozhatnak a növendékek. Ezek mellett egy második idegen nyelvet is kell választania a tanulóknak tizedik osztályban. Ez leggyakrabban az angol, német, olasz vagy a francia.

Hát te meg ki vagy?

Tizenegyedikben a gimnazisták faktot is választanak: olyan tárgyat, amit eddig is tanultak, de most több órában veszik át az anyagokat, a már említett érettségire készülve. Itt már nem csak az osztálytársaikkal vannak összezárva a diákok, hanem évfolyamtársaikkal is ülhetnek egy padba. A középiskolában sokkal könnyebb ismeretséget kötni és összebarátkozni más osztályba járókkal. Csevegni lehet velük a könyvtárban, felfedezni a közös érdeklődést a szakkörökön, színjátszókörben, együtt iskolaújságot írni vagy bejárni  idegen országokat az iskola által szervezett utak során. És annak rendje és módja szerint megszülethetnek az első nagy szerelmek.

suli lo

Mérföldkő a középiskola a gólya életében, de a legnagyobb változás nem körülötte, hanem benne, gyerekből kamasszá serdülő fiatalban megy végbe.

Iskolák harca
Te melyik iskolát szereted jobban?

Szerző: Fekete Fanni

Fotók: Weheartit

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,594RajongóLike
179,416KövetőKövess be
137,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta