Miért érdemes diákként dolgozni?

Rovat

Megosztás

Ha pénzre van szükség, ha unalmas a nyári szünet, ha fennáll az érdeklődés a munka világa iránt… Milyen lehetőségei vannak egy tanulónak, ha ezek a gondolatok fordulnak meg a fejében?

Diákként a legkönnyebb elhelyezkedni, hiszen mindenki talál neki való munkát, még te is. Dolgozhatsz gyorsétteremben, kávézóban, irodában, árufeltöltőként, kasszásként, hostessként, úszómesterként, végig melózhatod az egész nyarat vagy mehetsz csak alkalmanként, akár iskolaidőben is. A legtöbb fiatal ki is próbálja magát különféle pozíciókban.

Hanna, 18
Tizenhat éves koromban regisztráltam egy diákszövetkezethez és szinte azonnal fel is vettek az egyik népszerű gyorsétterembe. Először a konyhán voltam, utána betanítottak kasszázni. Járt egy ingyen ebéd is. Nekem egy kicsit túl fárasztó volt és egészségtelen is a heti négy hamburgerezés, a munkatársakkal se jöttem ki, de legalább ki tudtam fizetni a balatoni utazásomat. A következő nyaramat egy irodában töltöttem, ami sokkal jobb volt, az emberek is érettebbek és barátságosabbak voltak.

Ádám, 21
Nekem még sosem volt olyan munkahelyem, ahova sokszor mentem volna. Nem azért van a nyári szünet, hogy robotoljak, majd az egyetem után úgyis ez a sors vár rám. Haverom győzködött még egy éve, hogy menjünk a hipermarketbe árufeltöltőnek, mert az milyen jó buli. Két alkalommal mentem. Nem mondom, hogy nem örültem annak a párezer forintnak, amit kaptam utána, de amíg tehetem, én nem kelek fel nyáron hajnalban.

job

Nóri, 17
A gyerekkori legjobb barátnőmmel nagy álmunk, hogy együtt nyaraljunk Franciaországban. Anyukám azt mondta, ha ki tudom fizetni, akkor nyáron elenged, addigra úgyis nagykorú leszek, de sajnos most nem futja egy ilyen drága kiruccanásra. Nem kellett több, nézegettem diákmunkákat az interneten, elmentünk anyuval az egyik szövetkezetbe és következő héten már a hozzám legközelebbi pláza cipőboltjában találtam magam. Iskola mellett csinálom, minden hétvégén meg a szünetekben. Kiszámoltam, ha így haladok, nyár közepére meglesz a pénz, már nagyon várom! Az meg biztos, hogy nem fogom abbahagyni a munkát. Talán az egyetemig csak nyaranta fogok dolgozni, de hihetetlenül jó érzés egy kicsit belekóstolni a felnőtt életbe.

Balázs, 19
Érettségi után nem mentem továbbtanulni, de még nem is akartam bejelentett munkát vállalni. Október 31-ig érvényes volt a diákigazolványom, amit ki is használtam. Örültem, hogy még pár hónapig elég csak mondjuk heti háromszor vagy négyszer mennem, meg nem is vontak le annyi adót. Fizikai munka volt egy raktárban. Novemberben elkezdtem az álláskeresést, ami már nem olyan egyszerű, mint diákként munkát kérni.

kk

 

Mi a diákmunka vállalás menete?
Ha megtetszett a gondolat, hogy pár napot vagy akár egy egész iskolaszünetet végig dolgozz, akkor elkezdheted akár ma is. Nézz utána a lehetőségeknek, sok diákszövetkezet van, főleg Budapesten. A honlapjukon mindig ott vannak az aktuális állások. Ha szimpatikus valami, jelentkezz rá. Ma már szinte mindegyikhez kérnek fényképes önéletrajzot, de ne aggódj, ha nem tudsz beleírni semmit, pont azért mennél, hogy tapasztalatot szerezz. Felnőtt korodban több eséllyel indulsz a munkaerőpiacon, ha fel tudsz valamit mutatni. Hogyha igényt tartanak a munkádra, fel fognak hívni. Ha interjúra van szükség, előbb az következik, utána a regisztráció, amihez a fontos papírokat és iskolalátogatásit vagy a diákigazolványodon lévő matricát kell vinni. Cselekedj úgy, ahogy a honlap írja. Ha ezt elintézted, onnantól kezdve az adott szövetkezetnél tag vagy, bármikor vállalhatsz újabb munkát rajtuk keresztül. Ezután alá kell írnod az új állásod szerződését és ők végeztek is a dolgukkal, ezentúl a főnököddel vagy koordinátoroddal kell egyeztetni, hogy mikor menj, vagy nála tudod lemondani a munkát, ha megbetegszel. Minden hónapban megkapod a fizetésedet a saját bankszámládra, ami után garantáltan úgy fogod érezni, hogy megéri ilyen fiatalon is dolgozni.

Írta: Czár Fruzsina

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,232RajongóLike
178,206KövetőKövess be
137,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta