Ezt nézed:  / Suli / Miért felejted el hamar, amit megtanultál?

Miért felejted el hamar, amit megtanultál?

A tanulásnak vannak nehézségei. Nem mindent tudunk megjegyezni és sokszor nagyon hamar el lehet felejteni a dolgokat. Ezen egy kis odafigyeléssel lehet segíteni.

 

Sajnos sokan vagyunk, akik ha meg is tanulják az anyagot, akkor is gyorsan elfelejtik. Ez egyik napról a másikra is kimehet a fejünkből. Hiába tanulunk meg este, ismételjük át a dolgokat, másnap dolgozat közben úgy érezzük, hogy ennek semmi haszna nem volt, hiszen semmit nem tudunk.

Ennek egyik fő oka az, hogy nem a megfelelő időpontot választottuk a tanulásra. Az agyunknak is kell a pihenés és a feltöltődés. Ha pedig nem így van, akkor az könnyen a szellemi teljesítmény rovására mehet, ami pedig kihat a jegyeinkre. Sok tanuló esetében pedig itt kell keresni az okokat. Ha a szorgalom meg is van, nem feltétlenül jelenti azt, hogy jó tanulók vagyunk.

Hogy melyik időszak kinek kedvez a legjobban, arra mindenkinek magának kell rájönnie. Valakinek reggel fog az agya a legjobban, ilyenkor reggel érdemes tanulnia vagy átnéznie az anyagot. Valakinek pedig éjszaka pörög megállás nélkül. Meg kell találni azt az időszakot, mikor a leginkább fogékony vagy a tanulásra és ezt kell kihasználni. Ha fáradtan állsz neki, akkor azzal csak azt éred el, hogy a könyveid fölött alszol el, a megszerzett tudás pedig nagyon minimális szinten marad.

Ez azonban nem minden. Figyelj oda rá, hogy mennyit pihensz! Az elegendő alvás szintén nagyon fontos! Ezek a változtatások nem tűnnek nagy dolognak, de ha neked sem fog úgy az agyad, ahogy kellene, akkor figyelj oda rá, mert semmibe nem kerül, mégis meg fog látszani az eredményeiden. Nem mellesleg napközben is sokkal jobban tudsz koncentrálni.

Lényünkből adódóan szükségünk van a megfelelő pihenésre. Ha pedig ez nincs meg a testünk számára, akkor nem is leszünk száz százalékosak. Ne erőltesd túl magad ha fáradt vagy! Inkább állj neki másnap, mikor frissebb vagy, mert így sokkal többet fogsz elérni.

Miért felejted el hamar, amit megtanultál?
Te könnyen megtanulsz egy-egy anyagot?

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share