Miért olyan fontos, hogy folyton szelfizzünk?

Rovat

Megosztás

Nem is olyan új keletű dolog ez, mint gondolnád, hiszen rengeteg festő készített önarcképet régen is. De, vajon ugyanaz volt a céljuk vele, mint nekünk?

Manapság már szinte mindenki tisztában van a szelfi (selfie) fogalmával, ami persze nem csak a fiatalok körében elterjedt, egyre több felnőtt és híresség kap rá az ízére… Miért olyan fontos számunkra önmagunk dokumentálása? Talán önigazolás, egy kis magabiztosság elnyerése, népszerűség keresés, magamutogatás, önkifejezés? Mi most sorra vettük a lehetséges indokokat, amiért valaki magát fotózza.

Kezdjük egy kis történelemmel:

Gondoljunk csak a legnagyobb festőkre, Rembrandtra, Van Goghra, akik kész szelfi-gyűjteménnyel rendelkeztek korukban, pedig nem is tudtak róla. Számukra az önarckép teljesen az önkifejezésről szólt és hatalmas, máig fennálló művészeti értéket hordoztak.

Rembrandt önarckép
Rembrandt önarckép

 

Ugorjunk picit az időben, nézzünk egy olyan önarcképet ami már nem ecset és vászon hozzáadásával valósult meg. Itt van például II. Miklós orosz cár legfiatalabb lánya, Anasztázia, aki 1913-ban elkészítette első szelfijét, egy Kodak Brownie használatával.

546px-Grand-Duchess-Anastasia-Nikolaevna-self-photographic-portrait

Tovább haladva észrevehetjük, hogy a katonák például szívesen küldtek haza magukról készült képet, testi-lelki épségüket jelezve családjuknak.

George Simpson Millar önarcképe borotválkozás közben 1915-ből, egy egyiptomi támaszpontról.
George Simpson Millar önarcképe borotválkozás közben 1915-ből, egy egyiptomi támaszpontról.

 

Legyen a következő egy elég híres szelfi, Paul Mccartney készítésében .

paul-mccartney-taking-a-selfie.

Annyit viszont pontosítanunk kell, hogy a szelfi egy önmagunkról készült kép, amelyet feltöltünk valamely közösségi oldalra. Előző példáink ezt ugyebár nem nagyon tudták megtenni, ezért itt egy modernebb kép is:

A híres Oscar selfie
A híres Oscar selfie

 

Ma már szinte mindenkinek akad módja egy jó kis szelfi készítésére, az okostelefonok korában. De, miért is használjuk ki előszeretettel ezt a lehetőséget ?

1. Dokumentálás

Egyrészt lehetőségünk nyílik ismerősökkel és ismeretlenekkel egyaránt megosztani, hogy mi épp mit csinálunk és hol. Valamiért egyfolytában tudósítani akarunk jelenlegi helyzetünkről, hol vagyunk, kivel vagyunk, hogyan érezzük magunkat stb. Azért tudni kell, hogy van egy bizonyos határ. Szóval ha már azt is kirakod , hogy mit reggelizel , ráadásul minden nap megjelenik rólad egy, vagy több kép, az már kicsit sok és egyre kevesebb embert fog érdekelni.

2. Önigazolás

Valljuk be, jólesik az embernek, ha sokaknak tetszik a képe, kicsit magabiztosabbnak érezzük magunkat, amire szükség is van néha, de ezt tényleg nem szabad túlzásba vinni. Sőt, a lényeg, hogy  ne mutass meg magadból túl sokat – mert sajnos erre is hajlamosak ma néhányan-,  egyrészt semmi érdekes és titokzatos nem lesz benned, ami  unalmas egy idő után, valamint elég nevetséges.

3. Önkifejezés:

Bizony, egy-egy önarckép tényleg tud művészi értéket is képviselni, ami  nem csak a reklám miatt készül, hanem munka van benne. Ehhez kapcsolódóan készült ez a videó is, amiben 19 fiatal művész videós szelfijeit mutatják be a közönségnek, ennek elnevezése pedig Natinonal Selfie Gallery lett, tehát egy kiállítás készült , amelynek célja a szervezők szerint, hogy megmutassák, az önarckép az egyik  legdemokratikusabb kreatív médium.

https://www.youtube.com/watch?v=2Jr3NMJNmAM

Amivel vigyázni kell:

Sokan beleesnek abba a hibába, hogy az egész életük arról szól, ki és hogyan reagál arra, amit kitesznek. A helyzet sok amerikai fiatalnál már annyira elfajult, hogy önértékelési zavarokat okoz és orvoshoz kell fordulniuk.

Semmivel sem vagy több, vagy kevesebb ha nem a  közösségi oldalak világában élsz, és akkor sem ha nem raksz ki magadról minden nap egy képet.

Számos olyan esetről hallottunk már, hogy a szelfi emberi életet követelt. Lehet, hogy úgy érzed téged ez a veszély nem fenyeget, de sajnos ezek az emberek is így gondolták haláluk előtt… Ez tényleg nem játék, ha már szelfizel, ne akarj ennyire extrém lenni, inkább maradj a normális helyzeteknél.

Önmagunk fényképezése
Te milyen gyakran készítesz selfie-t?

Források:  socialdaily.com, offline.hu, lotusz.cafeblog.hu

 

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta