Ezt nézed:  / Pszicho, szex / Miért hiszünk a gonoszban?

Miért hiszünk a gonoszban?

Amikor az Alkonyatot nézed, vagy a Harry Pottert olvasod, eszedbe jut, hogy akár létezhet is a sötét oldal? Sokan hiszik, hogy igen. Ennek okait a pszichológusok próbálják kideríteni.

Logikusnak tűnik, hogy kiegyensúlyozottabbak, akik Istenben, az angyalokban, vagy úgy alapvetően a jóban hisznek. Ők könnyebben vészelik át az élet viharait. Erőt ad nekik a gondolat, hogy nem hiába szenvednek, igenis van valami értelme a történéseknek, nem hiába vagyunk itt a Földön.

g2

Na de mi a helyzet a rosszal? Miért hisznek sokan a Sátánban, a démonokban, a fekete mágiában? – tették fel a kérdést amerikai pszichológusok. Bármilyen meglepő is, lehet összefüggést találni az élet értelme és a rossz között. Például sok hívő szerint a jó mellett törvényszerűen ott van a rossz is, a kettő együtt jár. Mások pedig éppen azért hisznek a sötét oldalban, mert képtelenek megtalálni életük értelmét.

Ezt a két állítást kísérletekkel is bizonyították. Először arra kérték az alanyokat, hallgassák meg egy fiatal férfi történetét, aki megölte a testvérét. Majd meg kellett magyarázniuk ennek a szörnyűségnek az okait. Azok akik, akik saját életüket értelmetlennek látják és a mélyen hívők, az ördög mesterkedésével magyarázták a gyilkosságot. Kevéssé vették figyelembe a rossz családi körülményeket.

g3

A másik kísérlet első felében arra kérték a résztvevők felét, hogy olvassanak el egy szöveget az élet értelmetlenségéről. Majd ki kellett tölteniük egy kérdőívet a Sátánról, démonokról, stb. Kiderült, hogy a szöveget elolvasók nagyobb része hitt a sötét erőkben.

A pszichológusok szerint ezek a kísérletek azt bizonyítják, hogy a hit a sötét erőkben hasonlóan ad értelmet az életnek, mint a hit a jóban. Egyszerűen két oldala van az éremnek. Van, aki az élet dolgait a jóval, más pedig a rosszal magyarázza.

Miért hiszünk a gonoszban?
Te hiszel a gonoszban?

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share