Miért kergetnek őrületbe a hangok?

Rovat

Megosztás

Nem túlzás azt mondani, hogy bizonyos hangok a hétköznapokban kiválthatnak belőlünk dühöt, haragot, fejfájást, vagy akár furcsa érzéseket. Biztos te is érezted már, hogy egy monoton csöpögés, kopogás, a hűtő zúgása, a kréta hangja a táblán stb. valami különös reakciót vált ki belőled. Megtudtuk, mi ennek az oka.

Nos, alapvetően ha valaki általában intoleráns, mindig túl magasak az elvárásai, türelmetlen, mindenkitől elvárja a tökéletességet, akkor a feszültség, vagy a harag bizonyos hangok miatt lehet ennek a türelmetlenségnek egy példája. Persze az is előfordulhat, hogy a fenti reakció kiváltó oka valójában egy betegség: a misophonia.

A misophonia szó szerint a „hangok gyűlöletét jelenti”, ami egy ritkán diagnosztizált betegség. Neurológiai eredetű, amelyben a negatív érzelmeket (düh, gyűlölet, undor) bizonyos hangok válthatják ki. A hang lehet akár hangos, akár akár lágy is. Tavaly kezdtek erről kiadványokban írni, idén meg már a New York Times is egyik fő témája közé emelte.

Egy felmérés szerint nagyjából az emberek 15-20 százaléka szenved valamilyen hangtól, vagyis átéli az egyébként egész életen át tartó kínzó betegséget. Sokan különböző pszichiátriai kezelésen esnek át, hogy valamennyire enyhítsék érzelmi kitöréseiket, amiket egy-egy váratlan hang okoz. A betegségnek tehát vannak enyhébb és elég súlyos formái is. Van aki csak viszketést érez, vagy enyhe zavartságot bizonyos hangoktól, van aki pedig képes dührohamot kapni, vagy szó szerint rosszul lenni. Hogy pontosan hogyan is kezelhető a probléma egyelőre nem tisztázott. A pszichológiai kezelés, vagy a zajszűrő füldugó lehet egyfajta megoldás.

Aki hipochonder most nagy valószínűség szerint épp bebeszéli magának, hogy ő is szenved a betegségtől. Ez nem feltétlen igaz, hiszen a hangok miatti különös reakciók hátterében állhat pavlovi reflex is, vagyis ha egy hanghoz egy negatív, kellemestlen, ne adj isten rossz érzés párosul, akkor a hang hallatán a múlt érzései ismét előjönnek. Ez nem a fent említett betegség, csupán egy berögzült reflex. Sem a betegség, sem az utóbbi probléma nem jelenti azt, hogy a hangoktól szenvedők őrültek lennének.

Elviselhetetlen hang bármi lehet: hangos zene, a leves szürcsölése, a keksz eltörése, vagy ropogása a fogak között, a szájjal cuppogás, rágógumi pukkasztás stb. A füldugón és a terápián kívül van még egy praktikus, ám nem mindig opcionális megoldás: menekülni a hangok elől. Ha valaki mellettünk szürcsöli a teát, nem árt kicsit kimenni és levegőzni egyet, mielőtt az illetőre borítanánk a bögre – amúgy télen – nagyon kellemes tartalmát. Avagy meg lehet kérni az illetőt, hogy ne szürcsöljön. A betegségben szenvedőket olykor arról is fel lehet ismerni, hogy gyakran fejhallgató van a fejükön (természetesen zajszűrőként).

Idegesítő hangok
Téged is őrületbe kergetnek bizonyos hangok?

Foto: static03.mediaite.com, img2.tvtome.com

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

76,875RajongóLike
177,760KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta